Kupovina organske hrane: Koje namirnice imaju najviše pesticida?

by | februar 8, 2023

Kupovina organske hrane je veoma važna kako bismo izbegli sve nečistoće koje izazivaju razne hemijske supstance kojim hrana bude prskana. Ukoliko želite zdraviju ishranu, pokušajte da bar sledeće namirnice koje kupujete budu organske.

Kupovina organske hrane: Koje namirnice imaju najviše pesticida?

Praksa uzgoja može uticati na proizvode, dozvoljavajući hrani da apsorbuje pesticide koja na kraju ostavlja tragove u vašim obrocima. Kupovina organske hrane može ograničiti vašu izloženost dodatnim pesticidima i insekticidima. Ako vam većina organskih namirnica nije pristupačna, onda bi dobra strategija mogla biti kupovina organskih verzija bar nekoliko određenih proizvoda. Pa koje namirnice su najčešće pune pesticida?

Jagode

Jagode prati loš glas da su najviše kontaminirane pesticidima. Ako želite da izbegnete da se pojedete voće sa puno tragova pesticida, onda istrpite malo veću cenu organskih jagoda. Bar  ćete biti mirniji znajući da jedete zdrave namirnice.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Spanać

Spanać je jedna od organskih namirnica koja se najlakše kupuje. Mnoge prodavnice prehrambenih proizvoda nude organski spanać (i bebi i smrznuti) u odeljku za sveže proizvode. Spanać je odlična namirnica za salate, smutije i razne kombinacije sa testeninom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kelj

Još jedno zeleno povrće koje se našlo na listi „prljavih namirnica“ jeste kelj. Ova namirnica ima sjajna svojstva naročito u snižavanju holesterola, pa bi zbog toga bilo dobro da bude organski uzgajan kako bi zaista mogao da vam pomogne.

kupovina organske hrane kelj

Članak se nastavlja posle reklama

 

Nektarine i breskve

Kada je u pitanju kupovina organske hrane, svakako na ovoj listi treba da se nađu i nektarine i breskve. Ove slatke poslastice mogu da imaju tragove pesticida u velikoj količini, pa je bolje da dobro razmislite da li ćete kupiti organske verzije ovih namirnica.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paola Bacchia (@italyonmymind)

 

Kupovina organske hrane: Jabuke i kruške

Jabuke i kruške su možda voće koje najčešće konzumiramo. Međutim, ove voćke, poput mnogih drugih, imaju tanku koru i kao razultat toga, hemikalije koje se koriste u uzgoju mogu lako proći kroz koru.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Grožđe

Kao i jabuke i grožđe ima tanku koru kroz koju je pesticidima vrlo lako da prođu. A zbog raspršivačke prirode prilikom prskanja voće pesticidima, verovatno će pesticidi ostaviti tragove u svakom zrnu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Paprike

Svejedno da li su u pitanju ljute ili „obične“ paprike, one su još jedna namirnica koja sadrži visok nivo tragova pesticida.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Celer

Celer je takođe jedno veliko „ne“ ukoliko nije organski uzgojen. Celer će vam pomoći u očuvanju vašeg zdravlja, samo ako i sam nije zagađen pesticidima.

 

Paradajz

Jedno od omiljenih povrća je svakako paradajz. Poput spanaća, njega je zbog česte i rasprostranjene upotrebe lako pronaći u organskim varijantama. Čak je moguće pronaći i konzervirani paradajz i druge proizvode od organski uzgajanog paradajza.

Kupovina organske hrane

 

Kupovina organske hrane svakako ne treba da bude noćna mora. S obzirom da postoje razlike u ceni, razumljivo je da ne možete odjednom da se prebacite na u potpunosti organske namirnice. Ali za početak, ne bi bilo loše da bar pokušate da smanjite unos namirnica za koje znate da su prepune tragova pesticida ili da ih kupujete u tačnoj količini koja vam je potrebna.  U svakom slučaju, koju god organsku namirnicu da kupite, nećete pogrešiti.

 

VLG/GettyImagesPlus, alice dias didszoleit/GettyImagesPlus, etiennevoss/GettyImagesPlus