10 saveta kako da SMRŠATE POSLE POROĐAJA

by | decembar 11, 2009

DojenjeMislite da ste probali sve moguće dijete otkako ste postali majka i da nijedna nije bila uspešna? Nutricionista, savetnik za fitnes i majka jedne devojčice po imenu Anabel Arkrajt otkriva tajne svoje dobro očuvane linije nakon porođaja.

– Mi svoje telo često zbunjujemo nekom ‘magičnom’ dijetom. Bacamo se na ‘zelenu dijetu’ ili na ‘crvenu dijetu’, ‘kupus dijetu’, dijetu bez ugljenih hidrata, dijetu sa niskim unosom masnoće, dijetu sa niskim glikemijskim indeksom, dijetu ’70 zalogaja na dan’. Problem je u tome što se tim dijetama često lišavamo hrane koju volimo tako da ne možemo dugo da ih se pridržavamo. Potrudite se da što pre počnete sa dijetom kao što je ova, ali ako odustanete i vratite se starim navikama ishrane onda je to potpuno gubljenje vremena.

Hrana stvara zavisnost. Preuzmite kontrolu. Promenite navike. Obratite pažnju na to KAKO, KADA i ZAŠTO jedete, a ne ŠTA jedete. Pratite ove jednostavne korake i pridržavajte ih se. Zaista ćete videti dugoročnu korist.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Jedite manje porcije.
Ovo je najvažniji korak u gubljenju težine. Mnogi ljudi jedu više nego što njihova tela to zahtevaju. Šta god da jedete, vaš cilj je da jedete za trećinu manje nego inače. To neće biti lako, ali trudite se da se pridržavate toga – proveravajte veličinu porcija na pakovanju, proverite informacije o kalorijama (preporučena dnevna količina je 2000 kalorija za žene, 2500 za muškarce) i stavljajte manje od toga na vaš tanjir. Korišćenje manljih tanjira je takođe dobra ideja.

2. Jedite POLAKO i prestanite da jedete PRE nego što osetite da ste siti.
Sačekajte da završite jedan zalogaj pre nego što predjete na sledeći. Nakon što ste završili obrok pričekajte pet minuta kako bi nastupila kontrola apetita. Po pravilu, ukus je taj koji nas tera da nastavljamo da jedemo, a ne glad – nagon uglavnom popušta nakon par minuta.

3. Pijte vodu

Članak se nastavlja posle reklama

Čaša vode pre svakog obroka kako biste smanjili apetit.

4. Manje alkohola
Ako volite alkohol upamtite da je on pun skrivenih kalorija. Velika čaša vina može da sadrži oko 200 kalorija – druga pića mogu da sadrže i više. Alkohol će vam smanjiti snagu volje, te stoga pokušajte da izbegnete opsesivno prejedanje na kraju večeri.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Pažljivo sa mamurlukom
Preispitajte svoje navike u vezi sa mamurlukom. Umesto da tegobe smanjujete hranom popijte veliku čašu vode sa malo šećera i uzmite vitamin C. Dehidratacija je ta koja uzrokuje glavobolju. Ako se setite, uzmite veliku čašu vode pred spavanje veče pre konzumiranja alkohola kao i naredno jutro.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Spremanje hrane

6. Voće i povrće
Jedite pet porcija voća i povrća na dan. Od toga tri do četiri porcije povrća. Voće sadrži mnogo više šećera.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Balans u ishrani
Ako jedan dan preterate sa jelom, potrudite se da narednog dana jedete manje nego uobičajeno. Regulisanje težine svodi se na ravnotežu između hrane koju unosite (energija) sa energijom koju trošite.

Dijeta8. Izbegavajte kalorije iz pića
Čak i kafe late može da sadrži do 200 kalorija. Izbegavajte toplu čokoladu, šejkove i gazirana pića koja goje i pritom imaju malu hranljivu vrednost. Trudite se da pijete vodu (gazirana voda pruža osećaj sitosti), uz jedno omiljeno piće na dan.

9. Supica
Dvaput nedeljno JEDITE SUPU za večeru. Supa pruža osećaj sitosti, hranljiva je i po pravilu niskokalorična.

Članak se nastavlja posle reklama

10. Ispravite se
Izbegavajte pogrbljenu pozu. Skratite dužinu haljine tako što ćete da hodate ispravljenih leđa. Ispravite leđa tako da dostignete svoju punu visinu, zategnite mišiće na stomaku, zabacite ramena unazad, isprsite se, zategnite zadnjicu. Pokusajte to pred ogledalom i videćete kako mnogo bolje izgledate. To će uskoro postati deo vas i vaš stomak će izgledati bolje, a sprečiće i bolove u leđima i napetost u vratu i ramenima.

Priredila: Dušica Bogdanović

Tagovi: