5 korisnih činjenica o jabukama
Svi znamo da jedna jabuka dnevno čuva zdravlje. Ovo sočno voće vezuje se za brojne zdravstvene i beauty pogodnosti, uključujući gubitak kilograma, te smanjenje rizika od srčanog udara i pojave karcinoma. Saznajte još neke korisne činjenice o jabukama.
Alergija na jabuke su alergije na polen
Kada govorimo o alergijama na hranu, najčešća asocijacija su kikiriki ili jaja. No, činjenica je da su i alergije na jabuke česta pojava. Stručnjaci veruju kako je za to odgovoran polen breze, koji se nalazi na površini sveže jabuke.
Jabuke su dijetna hrana
Velike količine vode i vlakana koje sadrži jabuka znače da vas ovo voće dugo drži sitima, bez obzira na malo kalorija (svaka jabuka ima otprilike 95 kalorija). No, jabuke skrivaju još jednu veliku prednost: ursolična kiselina koja se nalazi u kori pokazala se vrlo učinkovitom u topljenju masnih naslaga i smanjenju rizika od gojaznosti.
Jabuke su raznovrsne
Jabuka je najraznovrsnija jestiva biljka na planeti. Prema rečima stručnjaka, za jabuke Rouana Džejkobsena, samo u SAD-u nekada je postojalo više od 16.000 različitih sorti jabuka, a danas ih na području Amerike ima oko 2.450 vrsta.
Oko 30 odsto jabuke bacimo
Klasičnim i uobičajenim načinom jedenja jabuke, kružno oko jezgra, baca se i do 30 odsto jabuke (između 20 i 30 kalorija).
Jabuke imaju puno vazduha
Iako neke studije tvrde kako jabuke sadrže čak 25 odsto vazduha, prema pisanju Huffington Posta, količina vazduha u ovom popularnom voću iznosi ipak 18 odsto.
Tekst: Life Content
Izvor: Huffington Post