Čokoladna krem torta

by | avgust 9, 2012

za 10 osoba

priprema: 40 min.

pečenje: 35 min.

Članak se nastavlja posle reklama

POTREBNO JE:

Za koru:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike brašna
  • 50 g praška za puding od čokolade
  • 2 kašike kakaoa
  • 1/2 praška za pecivo

Za fil:

  • 4 jajeta
  • 150 g šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 200 g margarina
  • 2,5 dl slatke pavlake

Za preliv od čokolade:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 100 g čokolade
  • 5 kašike ulja

PRIPREMA:

Kora:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.

2. Posebno umutiti žumanca i šećer. Potom dodati ulje, brašno, puding od čokolade, kakao prašak za pecivo i promešati.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.

4. Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Koru ostaviti da se ohladi, a zatim je izvaditi iz kalupa i poprečno preseći napola da se dobiju dve kore.

Fil:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Umutiti jaja i šećer.

2. Presuti ih u odgovarajuću posudu za kuvanje na pari i dodati izlomljenu čokoladu.

3. Kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se čokolada ne istopi,a fil dobije odgovarajuću gustinu. Potom skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.

Članak se nastavlja posle reklama

4. U ohlađenu kremu dodati omekšao margarin i umutiti mikserom. Dobijeni fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati umućenu slatku pavlaku i polako promešati kakao bi se dobila ujednačena smesa.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati tamnim filom bez slatke pavlake. Preklopiti drugom korom i naneti svetli fil sa šlagom od slatke pavlake te poravnati i staviti u frižider da se stegne.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Čokoladu za kuvanje otopiti na pari sa malo ulja i preliti preko ohlađene torte.

Savet plus: Za pripremu ove torte odaberite čokoladu sa većim procentom kakaoa.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: