Doručkujte i mršavite

by | oktobar 16, 2012

Sigurno već znate da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Osim toga, doručak je i ključ zdravlja! Bez obzira na to koliko ste zaposleni, važno je da svom telu date energiju, stoga ne preskačite ovaj obrok.

Ukoliko ujutro ne možete da se razbudite – doručkujte! Naime, doručkom dopunjujete nivo glukoze, a upravo je glukoza izvor energije. Osim toga, doručak pospešuje i gubitak kilograma.

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon 12 sati sna, tokom kojih je telo postilo, ujutro ste skoro u prvoj fazi izgladnjivanja. Preskačući doručak, vaše telo ostaje u tom stadijumu. S druge strane, ukoliko doručkujete, time ubrzavate metabolizami i prekidate tu fazu.

Ako nastojite da se rešite viška kilograma, poslednja stvar koju želite da uradite jeste da ostanete bez doručka jer zdrav doručak podstiče otapanje masnih ćelija. Stoga, uključite u vaš doručak namirnice bogate gvožđem, vitaminima i vlaknima. Osnovni vitamini i minerali mogu se nadomestiti samo kroz hranu.

Doručak sprečava glad tokom dana, te na taj način možete da izbegnete visokokaloričnu hranu na poslu. Ukoliko ga preskočite, lakše ćete doći u iskušenje da konzumirate grickalice i pijete kafu iz automata.

Članak se nastavlja posle reklama

Od čega se sastoji kvalitetan doručak?
Zdrav i kvalitetan doručak trebalo bi da sadrži raznovrsnu hranu. Najbolje bi bilo da na tanjiru imate kompleksne ugljene hidrate, proteine i vlakna.

Proteini se nalaze u jajima, pasulju i soji, dok vlakna i ugljene hidrate možete naći u pahuljicama i voću. Na primer, dobar doručak izgledao ovako: kuvano jaje, narandža i pahuljice s obranim mlekom.

Članak se nastavlja posle reklama

Bez obzira na to šta odaberete, doručak će vašem telu i mozgu dati potrebnu energiju koja vam je potrebna tokom dana. Budite dobri prema sebi i ne preskačite doručak jer ćete se sigurno osećati bolje tokom dana!

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: