Grilijaš torta

by | jul 17, 2013

Grilijas

Za kore:

  • 2 dl gaziranog soka od pomorandže
  • 400 g šećera
  • 400 g brašna
  • 2 kašike džema od kajsija
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 3 kašike ulja
  • 20 kašika mlevenih lešnika

Za grilijaš:

  • 300 g šećera
  • 100 g lešnika
  • 20 g margarina

Za preliv:

  • 200 g čokolade
  • 20 g margarina

Za fil:

  • 600 g ćeten alve sa kakaom
  • 100 g šećera
  • 6 kašika kakaoa
  • 1 dl vode
  • 400 g margarina
  • 100 g čokolade
  • 500 g posnog šlaga
  • 3 dl kisele vode

Priprema:

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, šećer, sodu bikarbonu, ulje, džem od kajsije, mlevene lešnike i gazirani sok od pomorandže. Sve sastojke dobro izmešati.
2. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati trećinu pripremljene smese. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 10 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Grilijaš:

1. U manjoj posudi sjediniti šećer i margarin te zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Pred kraj dodati seckane lešnike i promešati.
2. Pleh nauljiti i u njega presuti pripremljenu smesu. Ostaviti da se ohladi a potom izlomiti i samleti.

Preliv:

Sjediniti izlomljenu čokoladu i margarin pa kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti ćeten alvu sa kakaom, margarin, kakao, vodu i šećer. Kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa a potom ostaviti da se ohladi.

Finalni postupak:

Pečene korice preliti otopljenom čokoladom i posudi grilijašom.
2. Posni šlag umutiti sa kiselom vodom.
3. Sačekati da se filovane korice ohlade. Zatim uzeti jednu i premazati trećinom fila, preko njega naneti trećinu šlaga i prekriti drugom korom. Isti postupak ponoviti još dva puta kako bi se utrošio pripremljeni materijal.
4. Filovanu tortu odozgo premazati šlagom i posuti čokoladom.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: