Jačom hranom protiv zime

by | februar 9, 2012

Zbog niskih temperatura potrebe organizma za hranom su veće nego uobičajeno, pa nutricionisti savetuju da tokom ekstremno hladnih dana ne treba smanjivati energetski unos i obroke.

Zbog niskih temperatura potrebe organizma za hranom su veće nego uobičajeno, pa nutricionisti savetuju da tokom ekstremno hladnih dana ne treba smanjivati energetski unos i obroke. Stručnjaci kažu da se na niskim temperaturama kalorijska potrošnja pojačava kako bi organizam održao neophodnu telesnu temperaturu i normalno funkcionisao.

Raspodela obroka treba da bude pravilna, ujutru je obavezno doručkovati i raspodeliti hranu u tri „glavna“ obroka i jednu do dve voćne užine dnevno. Ishrana treba da bude raznovrsna. Treba jesti sezonsko voće i povrće, naročito pomorandže, mandarine, grejpfrut, nar, kivi, jabuke, brusnice, bundeve, kupus, paprike, peršun.

Tagovi: