Jedite pametno: Nepodnošljivu upalu mišića možete jednostavno ublažiti

by | septembar 23, 2011

Ako ste se tek odlučili na taj važan korak u svom životu i počeli da vežbate ili već vežbate i svaki put probijate vlastite granice izdržljivosti, sigurno vam je poznata strašna bol mišića koja se pojavi dan kasnije.
Upala mišića znači da ste na dobrom putu i da ste aktivirali mišiće za koje niste ni znali da postoje, ali ona posebno početnicima znaju da donesu puno bola i na par dana ih pretvore u zombije koji se jedva vuku po kući i svaki pokret tela prate jaukanjem.

Kako biste to, ako ne skroz, onda barem delomično ublažili, nakon treninga pojedite višnje, crni pirinač ili borovnice – sve u svemu, tamno pigmentiranu hranu.

Stvar je u tome da je ona prepuna antocijana, koji rade na tome da ubrzavaju protok kiseonika kroz krv, smanjujući tako upalu mišića, minimalizirajući bol nakon treninga i pospešujući oporavak.

Antocijani su specifični činioci koji imaju visoku antioksidativnu vrednost, a osim u plavoljubičastom voću i povrću poput borovnica, kupina, šljiva i plavog paradajza, sadrži ih i crna ribizla, višnja, jagoda, crvena narandža, crno grožđe, bobice i cvekla.

 

Tagovi: