Kako da ostavite šećer – u skladu sa svojim tipom ličnosti

by | januar 5, 2022
Kako da ostavite šećer

Kako da ostavite šećer, koji dovodi do srčanih oboljenja i gojaznosti? Iako ovo deluje kao nemoguća misija, najbitnije je imati plan.

Tokom praznika većina nas preteruje kada je hrana u pitanju, a naročito pri konzumaciji slatkiša i svih tih prazničnih slatkih đakonija. Ipak, preterano konzumiranje šećera, znamo svi, dovodi do zdravstvenih problema. A kako tome stati na put?

Izaberite plan koji se slaže s vašim tipom ličnosti i konačno recite zbogom šećeru.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da ostavite šećer prema tipu ličnosti?

Impulsivne osobe

Mnogi spoljni faktori utiču na naš izbor namirnica koje konzumiramo u toku dana. A najčešće, za šećerom i slatkišima posegnemo onda kada smo pod stresom. Kada sledeći put osetite „napad gladi“, zastanite i zapitajte se zašto želite nešto slatko? Da li ste tužni, dosadno vam je ili vam sustižu obaveze? Kada postanete svesni želje za slatkišima, bolje ćete osmisliti i načine kako da izađete na kraj s tom žudnjom. Na primer, zapisujte svaku želju za slatkim ili u tim trenucima, popijte šolju čaja ili čašu vode.

Volite da planirate

Članak se nastavlja posle reklama

Ostavljanje šećera može biti težak zadatak, a kada shvatite šta možete a šta ne smete da jedete, već ste na pola puta. Ukoliko volite da organizujte, isplanirajte svoje obroke dan pre.  Nosite u torbi užinu, poput iseckanih šargarepa, celera ili orašastog voća. Tako ćete uvek pri ruci imate hranljiv i zdrav obrok us lučaju da ogladnite.

Pročitajte i… Koliko šećera dnevno smemo da unosimo?

Lako odustajete

Članak se nastavlja posle reklama

Izbegavanje šećera ne znači da treba zauvek da ga se odreknete, naročito ukoliko volite slatko. Jednom nedeljnu obradujte sebe poslasticom poput parčeta torte, sladoledom ili keksom. Ovako će vam lakše pasti izbegavanje šećera a i duže ćete istrajati, bez odustajanja.

Vodite se onim: „sve ili ništa“

Članak se nastavlja posle reklama

Da li ste tip osobe koji kada otvori čokoladu pojede sve i ne može da se suzdrži? Za početak, pre donošenja odluke da ne jedete šećer, iz doma izbacite sve što bi vas moglo naterati na „greh“. U početku, izbegavajte i voće. Sve dok ne dovedete zavisnost od šećera pod kontrolom, izbegavajte sve namirnice koje ga sadrže, pa makar i u prirodnom obliku.

Više volite slano?

Članak se nastavlja posle reklama

Možda mislite da ne volite toliko slatko, ali šećer se krije i u slanišima. Kečap, sosevi, umaci, dresinzi za salate, peciva, pica, testenina, pomfrit… Sve ove namirnice sadrže skrivene šećere koji dovode do zavisnosti. Pa ukoliko žudite za ovakvom hranom, to takođe znači da ste zavisni od šećera. Stoga, informišite se o namirnicama koje konzumirate i koliko šećera one zapravo sadrže.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rs MarianVejcik/iStock/Getty Images Plus via Getty Images