Kako napraviti biljno mleko: Kompletan vodič za početnike

by | januar 12, 2022
Kako napraviti biljno mleko

Kako napraviti biljno mleko pitanje je koje je postavio svako ko se odlučio na veganski režim ishrane ili je pak netolerantan na laktozu. 

Mnogo je razloga zašto se neko odlučuje na konzumaciju biljnog mleka. Bilo da je u pitanju zdravstveni problem (intolerancija na laktozu) ili ste pak prešli na neki poseban režim ishrane (veganstvo, paleo), ili prosto samo želite da isprobate i ove naptike.

Bilo kako bilo, sigurno ste primetili da biljna mleka poput bademovog, sojinog ili ovsenog i nisu naročito jeftina. Pa, ukoliko želite da ih i dalje konzumirate, predstavljamo vam nekoliko recepata za najčešća biljna mleka.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako napraviti biljna mleka

Bademovo mleko

Sastojci:

1/2 šolje sirovih badema (koje ste prethodno držali potopljene u vodi šest sati)
1 1/2 šolja vode
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1/2 kašičice cimeta
1 kašika sirove agave

Način pripreme:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Sve sastojke stavite u blender.
  2. Blendajte dok ne dobijete gusti smesu.
  3. Iscedite smesu kroz gazu ili jako gustu cedku.
  4. Dobijenu tečnost čuvajte u frižideru.
  5. Bademovo mleko može da stoji do 36 sati u frižideru.

NAPOMENA: Na sličan način možete praviti i mleko od indijskog oraha.

Ovseno mleko

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

1 šolja ovsenih pahuljica
4 šolje vode
prstohvat soli

Način pripreme:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Sipajte ovsene pahuljice, vodu i so u blender i blendajte dok ne dobijete gustu smesu.
  2. Procedite kroz gazu ili cedku.
  3. Ukoliko je tečnost i dalje gusta procedite ponovo.
  4. Mleko prespite u teglu i čuvajte u frižideru.
  5. Ovseno mleko može da traje do pet dana.
  6. Pre upotrebe promućkajte.

NAPOMENA: Kada se zagreje, zgušnjava se, pa je preporuka da ga koristite hladno.

Pročitajte i… Otkrijte koje je biljno mleko najbolje za vas

Sojino mleko

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

1/2 šolje bele soje
2-3 šolje vode za potapanje
4 šolje vode za blendanje
agava sirup po želji

Način pripreme

  1. Potopite soju u dve do tri šolje vode i ostavite preko noći.
  2. Sledeći dan procedite i isperite soju.
  3. Uklonite kožicu.
  4. Dodajte soju u blender i prelijte s 4 šolje vode.
  5. Blendajte dok ne dobijete gusti smesu.
  6. Procedite kroz gazu ili cedku.
  7. Zagrejte dobijenu tečnost u šerpici na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa.
  8. Kuvajte 20 minuta sve vreme mešajući, kako vam se mleko ne bi zalepilo.
  9. Ostavite da se ohladi i prespijte u staklenu teglu ili flašu.
  10. Sojino mleko može da traje i do 4 dana.

Savet plus: U sama biljna mleka možete dodavati i sastojke po želji, poput ljuspica kokosa, voća, urmi…

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepotaizdravlje.rs naito8/iStock/Getty Images Plus via Getty Images