Kako se hrani Aleksandra Kovač: Zahvaljujući veganskoj ishrani, osećam se zdravije

by | 23 decembra, 2021
Kako se hrani Aleksandra Kovač

Kako se hrani Aleksandra Kovač? Pevačica kaže da ima mnogo više energije otkako je postala vegan i otkriva da je novim načinom ishrane izgubila 15 kilograma – bez dana gladovanja.

Aleksandra Kovač je kompozitorka, tekstopisac, aranžerka, producentkinja, pevačica… A odnedavno i vegan. I oni koji je često viđaju gotovo da ne mogu da prepoznaju u poslednje vreme. Četrdesetdevetogodišnja muzičarka oslabila je 15 kilograma, a da nimalo nije izgubila tonus kože lica. Izgleda mladoliko i jedro, a može da se pohvali linijom iz srednjoškolskog perioda – pritom bez dana gladovanja.

Kada i kako ste se odlučili na promenu načina ishrane?

Nakon smrti moje mame Spomenke, 2005. godine, koja je umrla od raka grlića materice u svojoj 53. godini, mnogo toga sam promenila u životu. Jedna od prvih stvari bila je ishrana. Prestala sam da konzumiram meso, gazirana pića, peciva i slatkiše. I takav način ishrane pomogao mi je da budem zdrava i puna energije sledećih petnaest godina. Pre skoro godinu dana, odlučila sam da odem i korak dalje – u veganstvo. Izbacila sam iz ishrane sve namirnice životinjskog porekla, jaja, sir, meso, i moja ishrana bazira se sada na povrću, žitaricama, mahunarkama, mikrobilju, klicama i voću. Naravno, imala sam pomoć nutricioniste veganske ishrane, jer mi je bilo bitno da moje telo dobija sve što mu je potrebno, da imam izbalansirane i raznovrsne obroke i da ostanem zdrava.

Šta vam je veganski režim doneo, kakve promene beležite u energiji i izgledu? Kako se sad osećate?

Veganska ishrana mi je donela mnogo toga dobrog, oslabila sam čak 15 kilograma za šest meseci, bez ikakve dijete, samo promenom režima ishrane – izgledam bolje nego u svojim dvadesetim i osećam se snažno i zdravo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Kovac (@aleksandrakovac)

Koje su vam omiljene namirnice i da li postoje neke koje ne unosite a rado biste ih pojeli?

Volim kombinacije žitarica i povrća u bilo kojoj varijanti i uživam u ukusu sira od indijskog oraha, za koji nikada ne biste rekli da nije mlečni sir. Iako sam neko ko ceo život voli slatkiše – konzumiram samo sirove kolače, koji se prave bez šećera, jaja, brašna i mleka. Kada jedete raznovrsnu i ukusnu zdravu hranu, ništa vam ne nedostaje.

Pročitajte i… Zbog čega je veganska ishrana postala problem za Majli Sajrus?

Da li je neko iz vašeg bliskog okruženja usvojio isti način ishrane?

Nisam ni pokušavala da nekog drugog „teram” da promeni svoj način ishrane. Svako zna šta je za njega najbolje, a meni je samo važno da su ljudi koje volim zdravi i zadovoljni. Ipak, u jednom sam uspela – umesto slatkiša sa šećerom svi oko mene sad konzumiraju sirove slatkiše. S obzirom na to da je šećer jedan od najvećih otrova – to je veliki uspeh.

Imate li dovoljno vremena da se posvetite kuvanju?

Nažalost, nemam vremena da svakodnevno spremam sebi sve obroke, pa se uglavnom oslanjam na vrhunsku hranu odabranih veganskih kuhinja i kafea Beograda.

Savetujete li ljude da uvedu bar povremeni post, kako bi očistili organizam od nakupljenih toksina?

Jedino što savetujem ljude jeste da slušaju sebe i svoj organizam, jer nam on sve govori, samo treba da ga čujemo. Sve bolesti dolaze upravo zbog toga što radimo protiv sebe. Kada počnemo da tretiramo sebe onako kako zaslužujemo, uz mnogo ljubavi, razumevanja i pažnje, onda nam je telo zahvalno i puni smo energije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Kovac (@aleksandrakovac)

Da li su vam treninzi i joga sada naporniji, ili je pak suprotno?

Ogromna je razlika trenirati sa toliko kilograma manje, s obzirom na veliku energiju koju dobijam ovako zdravom ishranom. To je uglavnom predrasuda mnogih koji misle da ako ne pojedu šniclu za doručak, ručak i večeru – neće imati snage ni za šta. Verujte mi, pošto treniram svakodnevno sat vremena, bilo da je to joga, kardio ili brza šetnja, neophodno je da imam mnogo energije, a od kad sam prešla na isključivo vegansku ishranu – imam je više nego ikad ranije.

Priredila: Nadežda Jokić

Nadežda JokićPETAR ĐORĐEVIĆ