Kolač od bresaka

by | avgust 24, 2012

za 6 osoba

vreme pripreme: 35 min.

pečenje: 15 min

POTREBNO JE:

Za koru:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 3 kašike šećera

Fil I:

  • 3 dl soka od kompota od bresaka
  • 2 dl vode
  • 1 vanil-šećer
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašike šećera

Fil II:

  • 3 dl slatke pavlake
  • 1 kesica želatina u prahu
  • 600 g bresaka iz kompota
  • 100 g šećera u prahu

PRIPREMA:

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.

2. Posebno umutiti žumanca i šećer, dodati sneg od belanaca, brašno, prašak za pecivo i polako promešati varjačom.

3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 15 min.

Fil I:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti sok od kompota, vanil-šećer, 1 dl vode i šećer te kuvati dok ne proključa.

2. Posebno umutiti prašak za puding od vanile sa 1 dl vode pa sipati u ključalu tečnost i kuvati uz neprestano mešanje da se fil zgusne.

Fil II:

1. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.

2. Breskve ocediti i sitno iseckati.

3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.

4. U umućen šlag dodati želatin i breskve te polako promešati varjačom.

Finalni postupak:

1. Ohlađenu koru preliti vrelim filom I i ostaviti da se stegne.

2. Zatim naneti fil II, poravnati ga i staviti u frižider da se ohladi.

Savet plus: Sačekati da se kolač dobro ohladi i stegne, a zatim ga isećina kocke i poslužiti.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: