Kukuruz: odličan izvor energije tokom leta

by | avgust 4, 2012

Iako je veoma zdrava namirnica, često zaboravimo da uvrstimo kukuruz u našu ishranu, Ipak, ova biljka porekom iz Amerike ima višestruko pozitivno dejstvo na naš organizam. 

Kuvani ili pečeni kukuruz mnogima je omiljena poslastica leti, ali ga možete pronaći i tokom drugih godišnjih doba, konzervisanog ili smrznutog.

Kako u kukuruzu ima najviše škroba (73 odsto), odličan je bezmasni izvor energije, pa je neizostavan deo ishrane vegeterijanaca, a sadrži i dosta proteina, vitamina E i B, provitamina A, vlakana, minerala (fosfora, kalijuma i magnezijuma), kao i šećera (glukoze, saharoze i fruktoze) pa dijabetičari treba umereno da ga konzumiraju.

Zanimljivo je i da se kod kukuruza neki nutritivni kvaliteti povećavaju kuvanje, na primer antioksiddativna svojstva i kvalitetnije belančevine.

Kukuruz je i lekovit – pomaže u detoksikaciji i izlučivanju tečnosti, pa se preporučuje kod bolesti mokraćnih putova, edema, reume, srčanih bolesti i visokog pritiska. Dosta stručnjaka savetuje ga i u prevenciji nekih karcinoma zbog visokog postotka vlakana i antioksidativnih svojstava (ovo posebno važi za kuvani kukuruz). U lekovite svrhe se, osim zrna, upotrebljava i sušena kukuruzna svila.

Ukoliko tražite način za pripremanje kukuruza, potražite ga u receptima meksičkih, španskih i američkih kuhinja, gde je nezaobilazni sastojak, ili napravite neko od domaćih jela od kukuruznog brašna, poput palente.

Tagovi: