Lagana krem torta
Potrebni sastojci:
Za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo
0,5 dl mleka
Za sirup:
10 kašika šećera
60 g margarina
2 dl vode
1 kašika kakaoa
Za fil:
6 dl mleka
5 kašika šećera
2 pudinga od vanile
2 žumanceta
2 vanil-šećera
200 g margarina
150 g šećera u prahu
100 g suvog grožđa
100 g čokolade za kuvanje
Ostali sastojci:
300 g piškota
2 dl soka od višanja
3 dl slatke pavlake
Priprema:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati šećer i mutiti kako bi se šećer otopio.
2. Posebno umutiti žumanca, brašno, prašak za pecivo i mleko.
3. U smesu od žumanaca dodati šlag od belanaca i polako promešati.
4. Manju pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Sirup:
1. U manjoj šerpi sjediniti šećer, margarin, vodu i kakao, te kuvati na umerenoj temperaturi dok ne proključa.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko, puding od vanile, žumanca i vanil-šećer. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. Umutiti margarin i šećer u prahu, sjediniti sa ohlađenim pudingom i umutiti mikserom.
4. Pripremljen fil podeliti na dva dela. U prvi deo dodati otopljenu čokoladu a u drugi deo suvo grožđe.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu pečenu koru preliti toplim sirupom i sačekati da kora upije tečnost.
2. Preko kore premazati fil od suvog grožđa.
3. Zatim prekriti redom piškota prethodno natopljenih sokom od višanja i premazati filom od čokolade.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.