Napuljske pitice

by | avgust 13, 2012

za 5 osoba

priprema: 40 min.

pečenje: 30 min.

mirovanje: 60 min.

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 300 g pelata paradajza
  • 150 g inćuna u ulju
  • 200 g trapista
  • 2 dl vode
  • so

Priprema

1. U manjoj posudi sjediniti mlaku vodu, kvasac, šećer i kašičicu brašna. Dobro izmešati da ne bi bilo grudvica, a zatim ostaviti na toplom da nadođe.

2. U posudi za mešenje pomešati polovinu brašna, malo soli po ukusu i nadošao kvasac. Dobro izmešati pa postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.

3. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe. Potom u nadošlo testo postepeno dolivati ulje i mesiti da se dobije kompaktna smesa. Umešeno testo ostaviti da nadođe još 30 min.

4. Crni luk očistiti i iseći na kockice, a pelat paradajza izgnječiti. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati pelat paradajza i začine po ukusu te sve zajedno kratko prodinstati.

5. Pripremljeno testo premesiti i podeliti na manje jufke. Svaku jufku nauljenim rukama istanjiti u krug debljine 1 cm.

6. Inćune ocediti od ulja pa u svaku piticu utisnuti po nekoliko. Odozgo na pitice naneti malo fila od pelata i posuti ih rendanim trapistom. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Savet plus: Umesto pitica, po želji možete napraviti jednu veliku.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: