Nutela torta
Za koru:
- 150 g lešnika
- 7 belanaca
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g šećera u prahu
- 1 limun
Za fil:
- 7 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 5 kašika šećera
- 2 vanil-šećera
- 2 pudinga od vanile
- 2 kašike brašna
- 8 dl mleka
- 200 g margarina
Ostali sastojci:
- 200 g ”pti ber” keksa
- 200 g ”nutele”
- 4 dl slatke pavlake
Priprema:
1. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i po njemu rasporediti 100 g seckanih lešnika. Peći ih u zagrejanoj rerni na 150 ºC 15 min.
2. Posebno umutiti belanca sa šećerom u prahu i sok od limuna. Dodati brašno, prašak za pecivo, 50 g mlevenih lešnika i promešati.
3. Pripremljenu smesu preliti preko lešnika i nastaviti sa pečenjem na 180 ºC još 30 min.
Fil:
1. U šerpu sipati 6 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima, pudingom, brašnom i vanil-šećerom. Sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati u ohlađenu smesu od pudinga i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati polovinom ”nutele” pa preko nje naneti polovinu fila. Prekriti ga keksom i premazati ostatkom fila.
2. Zatim fil preklopiti keksom i premazati ostatkom ”nutele”. Odozgo premazati umućenim šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana