Pirinač u želatinu sa kupinama
Potrebni sastojci:
125 g pirinča
5 dl vode
4 dl mleka
prstohvat cimeta
3 kašike šećera
2 dl slatke pavlake
5 g želatina
1 preliv za kolače
400 g kupina
Priprema:
1. U manju šerpu staviti pirinač, naliti vodom i kuvati dok pirinač ne nabubri a suvišna tečnost ne ispari.
2. Zatim dodati šećer i prstohvat cimeta, pa postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje. Kuvati na umerenoj temperaturi dok pirinač potpuno ne omekša (ne treba sva tečnost da uvri).
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati u prohlađen sutlijaš i promešati.
4. Želatin preliti sa 2 kašike vode i sačekati da nabubri, a zatim dodati u sutlijaš i polako promešati.
5. Pripremljenu smesu razliti u staklene čaše i ostaviti da se stegne.
6. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice.
7. Kada se pirinač8. stegne, preko njega poslagati kupine i preliti mlakim prelivom za kolače.