Pitali ste nutricionistkinju: Zdraviji slatkiši – koje da izaberem?

by | decembar 1, 2021
Marija Đurković
Zdraviji slatkiši pomoći će vam da tokom praznične sezone uživate, a ne ugrozite svoje zdravlje. Spisak zdravijih slatkih opcija dobili smo od nutricionistkinje Marije Đurković.
Sezona praznika je vreme za uživanje, opuštanje i ugađanje sebi. Naravno da to znači da ćemo uživati u omiljenim jelima i ukusima. Ali samo zato što slavimo i opuštamo se, ne moramo i da preterujemo sa prerađenim, previše zaslađenim desertima. (Uz to, oni često sadrže glukozno-fruktozni sirup, koji je za naše zdravlje mnogo lošija opcija i od saharoze – „običnog“, kuhinjskog šećera.)
Najzdravije poslastice za naš organizam su one koje koriste prirodno slatke ukuse iz voća, u koje se dodaje domaće konzervisano voće (kompoti, džemovi, pekmezi…), kao i koštunjavi plodovi, zdravija brašna i zdravije masnoće.
Da bismo dozvolili sebi da se ove sezone „propisno zasladimo“, a da istovremeno ne ugrozimo zdravlje, pitali smo nutricionistkinju Mariju Đurković koji su zdraviji slatkiši. Evo Marijinog spiska, a mi predlažemo da ga ispišete i, kao podsetnik, zakačite na frižider.

Pročitajte i… Koji slatkiši su najzdraviji? Zdravstveni benefiti pravljenja kolača (da, postoje!)

Ovo su zdraviji slatkiši

Iako su ovo zdravije opcije, ipak moramo biti umereni sa količinom, jer i zdravi slatkiši imaju kalorija, nekad čak i više nego oni manje zdravi.

Iz prodavnice:

  • Crna čokolada sa preko 70% kakaa bogata je antioksidansima, gvožđem i dobar je izbor umesto mlečnih čokolada.
  • Proteinski puding, proteinske čokoladice i voćni jogurti (ipak, obavezno pročitajte sastav jer kvalitet u velikoj meri varira). Većina je zaslađena šećernim alkoholima (eritritol, maltitol) i to je ok opcija.
  • Deserti zaslađeni stevijom, kod kojih je smanjena količina šećera ili je potpuno izbačena.

Domaći:


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

lepotaizdravlje.rs