Polpeti od piletine
Potrebni sastojci:
400 g pilećeg belog mesa
200 g mladog spanaća
1 čen belog luka
1 jaje
50 g mladog sira
50 g gaude
2 kašike pavlake
3 kašike kukuruznog brašna
prezle po potrebi
bosiljak, origano
mešavina začina, biber
2 dl ulja
50 g šeri paradajza
Za preliv:
100 g švapskog sira
5 kašika maslinovog ulja
2 kisela krastavca
10 zelenih maslina bez koštica
1/2 kašičice belog luka u prahu
Priprema:
1. Pileće belo meso samleti na mašini za mlevenje.
2. Spanać obariti u slanoj vodi, procediti ga i sitno iseckati.
3. Beli luk ispasirati, a gaudu izrendati na krupno rende.
4. U većoj posudi sjediniti mleveno meso, spanać, izmrvljen mladi sir, gaudu, jaje, pavlaku i kukuruzno brašno. Dodati origano, bosiljak, beli luk i začine po ukusu. Zatim postepeno dodavati prezle i mešati kako bi se dobila smesa pogodna za oblikovanje.
5. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati polpete i pržiti ih na vrelom ulju dok ne porumene.
6. Posebno sjediniti švapski sir, maslinovo ulje i beli luk u prahu. Dodati rendane krastavce i zelene masline, te dobro izmešati.
- Po dva polpeta spajati pripremljenim namazom i dekorisati šeri paradajzom.