Punjene lepinjice

by | jul 9, 2013

lepinjice

Za testo:

  • 500 g mekog brašna
  • 100 g griza
  • 1/2 svežeg kvasca
  • 1 dl ulja
  • 2 dl mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • so

Za fil:

  • 3 krompira
  • 150 g praške šunke
  • 150 g kačkavalja
  • origano

Priprema:

Testo:

1. Sjediniti 1 dl mlakog mleka, šećer, sveži kvasac i kašičicu brašna. Izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, preostalo mleko, ulje, griz i malo soli pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i neprestano mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Umešeno testo ostaviti da nadođe.

Fil:

1. Krompir obariti i izrendati na krupno rende. Kačkavalj takođe izrendati na krupno rende, a prašku šunku iseći na kockice. Sjediniti iseckane sastojke.

Finalni postupak:

1. Nadošlo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm te okruglom modlom prečnika 8 cm vaditi krugove od testa.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati kolutove testa.
3. Nauljenim rukama na sredini kolutova napraviti udubljenje. U svako udubljenje naneti malo fila i posuti origanom.
4. Ivice lepinjica premazati umućenim jajetom. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: