Salata sa haringom
POTREBNO JE:
- 2 veća fileta haringe
- 100 g trapista
- 1 glavica zelene salate
- 1 šargarepa
- malo brašna
- maslinovo ulje
Za kockice:
- 2 parčeta raženog hleba
- 1 kašika maslinovog ulja
- beli luk u prahu
- so
- biber
Za preliv:
- 2 dl jogurta
- 1 kašika senfa
- 2 čena belog luka
- maslinovo ulje
- sok od
- jednog limuna
- so
Za dekoraciju:
- 1 paradajz
- masline po želji
Priprema:
1. Filete haringe posoliti, uvaljati u brašno i na malo ulja propržiti. Ostaviti sa strane da se ohlade.
2. Prohlađene filete iseći na sitne komade, beli luk i šargarepu izrendati, a zelenu salatu iscepkati prstima.
3. Napraviti preliv: sjediniti jogurt, senf, maslinovo ulje, beli luk, limunov sok i so.
4. U odgovarajuću činiju staviti ribu, zelenu salatu, šargarepu i trapist pa preliti pripremljenim prelivom.
5. Hleb iseckati na kockice i poređati u pleh. Zatim preliti maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti i posuti belim lukom u prahu. Peći u rerni na 200 °C dok ne porumene.
6. Salatu ukrasiti kriškama paradajza i maslinama.
Kockice prepečenog hleba treba da ostanu hrskave, pa ih dodajte u salatu neposredno pred služenje. Prijatno!
Recept Zorice Tatomirović iz Beograda
Izvor: Pošalji recept