Torta od bele čokolade

by | septembar 2, 2012

za 10 osoba

vreme pripreme: 50 min.

pečenje: 25 min.

POTREBNO JE:

Za koru:

  • 9 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 3 kašike džema od kajsije
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 9 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 7 dl mleka
  • 250 g margarina
  • 200 g bele čokolade za kuvanje
  • 1 šlag krem od vanile

Za dekoraciju:

  • 5 dl slatke pavlake

PRIPREMA:

Kora:

1. Belanca umutiti u čvrst sneg pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.

2. Potom dodati brašno, džem od kajsija, prašak za pecivo i polako promešati varjačom.

3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 25 min. dok ne porumeni.

Fil:

1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.

2. Posebno umutiti preostalo mleko, brašno i žumanca te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Potom skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi. Fil ostaviti da se ohladi.

3. U ohlađen fil dodati margarin i umutiti mikserom.

4. Krem šlag od vanile pripremiti prema uputstvu sa kesice te i njega dodati u fil i polako promešati.

5. Pripremljeni fil premazati preko torte.

6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila.

Savet plus: Tortu možete filovati u odgovarajućem kalupu da bi zadržala željeni oblik.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: