Zamenite SO drugim začinima

by| februar 26, 2010

So je važan začin koji doprinosi našem fizičkom i mentalnom zdravlju. Međutim, bečki stručnjak za zdravlje, prof. Hademar Bankhofer, savetuje da ne konzumirate više od pet grama dnevno. Veća količina soli može da poremeti količinu vode u telu.

 

Zamenite so drugim začinima

Članak se nastavlja posle reklama

Začini za meso
Korišćenjem majčine dušice, žalfije, peršuna, mirođije, korijandera, limuna, mlevene paprike ili ruzmarina piletina može da dobije interesantan ukus. Goveđe meso je izuzetno ukusno kada ga začinite mažuranom, crvenim ili belim lukom, majčinom dušicom, žalfijom, biberom, ruzmarinom, renom ili sirćetom od balzamika. Svinjsko meso najbolje razvija svoju aromu upotrebom belog luka, žalfije, crvenoog luka, senfa u zrnu ili brusnice. Ako pak volite da jedete jagnjeće meso, ovaj bečki stručnjak preporučuje da ga začinite ruzmarinom, mentom, karijem ili belim lukom kako bi dobilo izuzetan ukus.

 

S obzirom da je sada vreme posta, i za pripremu ribe ne morate da koristite so. Riba je ukusnija ako se začini senfom u zrnu, karijem, lovorovim listom, korijanderom, mirođijom ili mažuranom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

U slučaju da volite da jedete jaja, Bankhofer savetuje da so zamenite mlevenom paprikom, karijem, oreganom ili mlevenim crnim biberom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Zamenite so drugim začinima

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pravilna upotreba začina
Prilikom pripreme mesa neophodno je da začinsko bilje i začine 30 minuta ranije potopite ili u maslinovo ulje, u orahovo ulje ili u ulje od uljane repice. Nakon 30 minuta tom smesom premažite meso koje nameravate da pečete, dinstate ili pržite. Druga mogućnost bi bila da meso pospete biljem i začinima, te da ga pre pripreme ostavite sat vremena da stoji u frižideru.

Članak se nastavlja posle reklama

 

U slučaju da nameravate da pravite neko jelo koje dugo mora da se peče, onda bi mlevene začine i začinsko bilje trebalo da dodate tek poslednjih 15 minuta. U suprotnom će aromatične materije da ispare.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Zamenite so drugim začinima

 

Začini za povrće
Brokoli uopšte ne morate da solite. Ovo povrće će biti ukusnije ako ga začinite oreganom ili limunovim sokom. Bilo da se radi o zelenom, belom, crvenom ili kineskom kupusu, ili pak o brokoliju i karfiolu, idealan začin za sve ove vrste povrća su mirođija ili kim. Šargarepe upotrebom peršuna, mente, muškata ili mirođije kao začina postaju pravi specijalitet.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Kuvani krompir je veoma ukusan ako se začini sitno iseckanim peršunom, crnim biberom u zrnu, mirođijom, prazilukom, ruzmarinom ili belim lukom. Začini koji boraniju čine još ukusnijom su mažuran, beli luk i sok od limuna. Bundeva se odlično „slaže“ sa đumbirom ili medom kao začinima. Čak i paradajz u suštini nije potrebno soliti. Bečki stručnjak savetuje da ga začinite majčinom dušicom, žalfijom, oreganom ili prazilukom.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: