Zdravstveni benefiti limuna: Čudesno žuto zlato dostupno cele godine

by | 24 novembra, 2021
Zdravstveni benefiti limuna

Zdravstveni benefiti limuna vas definitivno neće razočarati, a ima ih čak i više nego što ste pomišljali.

Kada je u pitanju citrusno voće, često dopuštamo da narandže i mandarine preuzmu vođstvo na našoj trpezi. Međutim, 100 grama sirovog oljuštenog limuna sadrži jednaku količinu vitamina C kao narandža.

A znamo da je ovaj vitamin sveti gral kada je imunitet u pitanju. On, naime, pomaže belim krvnim zrncima da stvaraju antitela koja se bore protiv virusa i bakterija. U nastavku donosimo razloge koji će vas uveriti da je aspolutno važno da upravo limun uvrstite u svoj dnevni meni.

Pročitajte i… 3K bomba vitamina: Kumkvat, kaki i kivano (BONUS: recepti)

Zdravstveni benefiti limuna

Antioksidanti

Limun (sok, pupla i kora) sadrži i vitamin C i antioksidante koji štite ćelije od slobodnih radikala. A ti slobodni radikali utiču na povećanje rizika od srčanih oboljenja i raznih vrsta kancera.

Zdravlje digestivnog trakta

Vlakna u limunu hrane dobre bakterije u našim crevima. Uz to, vlakna pomažu da se stišaju upale u organima za varenje i poboljšavaju probavu. Ali, sve to važi ukoliko koristite ceo limun, sa puplom i korom. Koru, naravno, pre toga dobro operite.

Štiti srce

Sastojci u limunu snižavaju nivo lošeg holesterola, koji je glavni faktor rizika za mnogobrojna oboljenja. Uz to, ovo voće sadrži kiselinu koja pomaže pri apsorpciji magnezijuma i kalcijuma. A oba ova minerala regulišu krvni pritisak.

Pročitajte i… San i zdravije srce

Bolja apsorpcija gvožđa

Vitamin C predstavlja savršenog partnera za namirnice bogate gvožđem. Ovaj vitamin poboljšava apsorpciju gvožđa, što dalje dovodi do stvaranja hemoglobina koji doprema kiseonik i hranljive materije do svake ćelije u telu. Vitamin C je naročito važn za vegane i vegeterijance, koji, zbog nekonzumiranja mesa, unose manje količine gvožđa.

Limun i faktori rizika

Budući da je veoma kiseo, može da izazove gorišicu, pa se ne savetuje osobama koje pate od kiseline u želucu. Isto tako, kiselina može da utiče na zdravlje zuba, jer razlaže gleđ. Konzumiranje limuna se ne savetuje osobama koje pate od migrene jer može da je izazove ili pogorša.

lepotaizdravlje.rsid-art/iStock/Getty Images Plus via Getty Images