Zdravstveni benefiti limuna: Čudesno žuto zlato dostupno cele godine

by | novembar 24, 2021
Zdravstveni benefiti limuna

Zdravstveni benefiti limuna vas definitivno neće razočarati, a ima ih čak i više nego što ste pomišljali.

Kada je u pitanju citrusno voće, često dopuštamo da narandže i mandarine preuzmu vođstvo na našoj trpezi. Međutim, 100 grama sirovog oljuštenog limuna sadrži jednaku količinu vitamina C kao narandža.

A znamo da je ovaj vitamin sveti gral kada je imunitet u pitanju. On, naime, pomaže belim krvnim zrncima da stvaraju antitela koja se bore protiv virusa i bakterija. U nastavku donosimo razloge koji će vas uveriti da je aspolutno važno da upravo limun uvrstite u svoj dnevni meni.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… 3K bomba vitamina: Kumkvat, kaki i kivano (BONUS: recepti)

Zdravstveni benefiti limuna

Antioksidanti

Limun (sok, pupla i kora) sadrži i vitamin C i antioksidante koji štite ćelije od slobodnih radikala. A ti slobodni radikali utiču na povećanje rizika od srčanih oboljenja i raznih vrsta kancera.

Zdravlje digestivnog trakta

Članak se nastavlja posle reklama

Vlakna u limunu hrane dobre bakterije u našim crevima. Uz to, vlakna pomažu da se stišaju upale u organima za varenje i poboljšavaju probavu. Ali, sve to važi ukoliko koristite ceo limun, sa puplom i korom. Koru, naravno, pre toga dobro operite.

Štiti srce

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci u limunu snižavaju nivo lošeg holesterola, koji je glavni faktor rizika za mnogobrojna oboljenja. Uz to, ovo voće sadrži kiselinu koja pomaže pri apsorpciji magnezijuma i kalcijuma. A oba ova minerala regulišu krvni pritisak.

Pročitajte i… San i zdravije srce

Bolja apsorpcija gvožđa

Članak se nastavlja posle reklama

Vitamin C predstavlja savršenog partnera za namirnice bogate gvožđem. Ovaj vitamin poboljšava apsorpciju gvožđa, što dalje dovodi do stvaranja hemoglobina koji doprema kiseonik i hranljive materije do svake ćelije u telu. Vitamin C je naročito važn za vegane i vegeterijance, koji, zbog nekonzumiranja mesa, unose manje količine gvožđa.

Limun i faktori rizika

Budući da je veoma kiseo, može da izazove gorišicu, pa se ne savetuje osobama koje pate od kiseline u želucu. Isto tako, kiselina može da utiče na zdravlje zuba, jer razlaže gleđ. Konzumiranje limuna se ne savetuje osobama koje pate od migrene jer može da je izazove ili pogorša.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsid-art/iStock/Getty Images Plus via Getty Images