Kako da vam kosa bude lepa i zdrava

by | 5 februara, 2015

Mi žene volimo da nam je kosa uvek lepa i negovana. Nažalost, nekada u toj nezi preterujemo.

Foto: Sipa

Foto: Sipa

Često farbamo kosu ili je tretiramo raznim hemikalijama. Feniranje i peglanje nam takođe nisu strane stvari. Posle tolikog mučenja kose, čudimo se što su krajevi ispucali i odlazimo kod frizera po pomoć.

Ipak, možemo nešto i same da uradimo kako bi nam kosa bila lepša i zdravija. Pogledajte naše savete za očuvanje zdravlja kose.

Perite kosu mlakom vodom

Svi uživamo u vrućim kupkama ili u tuširanju toplom vodom. Međutim, toplota nije dobra za teme jer uklanja prirodne masnoće, pa dolazi do sušenja. Zbog toga koža temena počinje da luči još veće količine masnoće, zbog čega se kosa brže masti. Idealno je da se tuširate ii kupate mlakom vodom.

Izbegavajte frizure koje oštećuju kosu

Čvrsti repovi, pletenice i ostale frizure koje zatežu kosu od samog temena, mogu biti razlog opadanja kose. Nemojte stalno nositi vezanu kosu, ponekad je pustite da odmori. Kosa je veoma krhka i lomljiva kada je mokra, pa tada izbegavajte vezivanje.

Jedite više ribe i orašastih plodova

Razne dijete i nezdrava ishrana utiču na kožu temena, a samim tim i na kvalitet kose. Kako bi vam teme i kosa bili zdravi, jedite dosta ribe i orašastih plodova koji su bogati omega – 3 masnim kisalinama i proteinima.

Manje češljanja

Ljudi dnevno izgube između 50 i 100 vlasi kose zbog toga što je određeni deo kose uvek u fazi folikularnog mirovanja, što znači da ta kosa odumire i da će otpasti. Nemojte preterivati sa češljanjem, a nikako nemojte češljati kosu dok je mokra. Takođe, izbegavajte češljanje oštrim četkama i češljevima.

Ne tretirajte perut uljima

Brojna istraživanja su pokazala da perut ne izaziva isušena koža temena već upalni procesi, a nanošenje ulja na teme može imati negativno dejstvo. Ako imate problem sa peruti, potražite u apoteci kvalitetan šampon.

Tagovi: