Kako zaustaviti opadanje kose

Statistika pokazuje da svaka treća žena bar jednom u životu ima problem sa prekomernim gubitkom kose. Da li ste se vi ikada pitali kako zaustaviti opadanje kose?

by | 23 marta, 2023
kako zaustaviti opadanje kose

Niko ne želi da se pozdravi sa svojom gustom i jakom kosom. Zbog toga, ako kosa počne naglo da opada, takva pojava može izazvati tugu i druge negativne emocije. Da li ste se ikada pitali kako zaustaviti opadanje kose?

Statistika kaže da se svaka treća žena susreće sa ovim problemom u toku svog životua. Zbog čega se to dešava i kako se može zaustaviti, pročitajte dalje u tekstu.

Kako zaustaviti opadanje kose?

Gubitak kose se može javiti u nekoliko oblika. Kod nekih ljudi kosa opada ravnomerno, dok je kod nekih stvar malo drugačija: kosa ponekada opada u pramenovima. Da biste primetili koliko dlaka ste izgubili kog dana, nije potrebno obraćati posebnu pažnju. Ukoliko vaša kosa opada više nego ranije, onda se to primeti i vizuelno.

Difuzno ili prekomerno opadanje kose najčešće se vezuje za skraćivanje životnog ciklusa folikula dlake. Naime, kada jedna nova dlaka izraste, njen rast bi trebalo da traje nekoliko godina. Zatim, rast prestaje i nakon nekog vremena, kosa opada. Nakon opadanja dlake, dolazi do faze mirovanja, nakon čega nova kosa počinje da raste na mestu stare dlake.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nici (@brushedbynici)

Na zdravoj koži glave obično je u fazi mirovanja svega 10% dlaka u jednom trenutku, dok je ostali deo kose u fazi aktivnog rasta. Kada se ovaj odnos poremeti, kosa počinje primetno da se proređuje.

Uzroci opadanja kose

Da bi se došlo do rešenja, potrebno je pronaći uzrok opadanja, a uzrok mogu biti razni unutrašnji i spoljašnji faktori. Neki od njih su: preterani fizički i emocionalni stres, nedostatak vitamina, minerala i drugih elemenata koji su neophodni organizmu. Takođe, uzroci mogu biti oštećenje folikula dlake hipotermijom, pregrevanje, izlaganje UV zracima, ali i preležane bolesti, hirurške intervencije i upotreba opijata.

Kada opadanje postavne primetno, potrebno je kontaktirati lekara radi provere organizma da bi se utvrdo razlog ovakvog stanja.

Borba za povratak gustine

Prvi korak u rešavanju problema je eliminacija negativnog faktora zbog kog je kosa počela da opada. Dakle, lišavanje stresa, nežna nega kose, zdrava ishrana. Međutim, nekada stvaranje povoljnih uslova za kosu u ovom smislu nije dovoljno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Master Style (@masterstylelondon)

Kako zaustaviti opadanje kose: Preparati

Kosi je nekada potrebna podrška u vidu lekova ili preparata. Pre svega, potrebni su strpljenje i metodičnost jer kosi je potrebno vreme da počne da reaguje i na štetne faktore, ali i na terapiju.

Pre svega, potrebno je u ishranu dodati vitamine, ali i uz konsultaciju sa doktorom, početi sa korišćenjem vitaminskog kompleksa u obliku leka. U nekim lekovima postoje i aktivni sastojci koji su potrebni za jačanje kose poput keratina, B vitamina, cisteina, medicinskog kvasca. Ovi elementi štite folikule dlake od negativnih efekata, utiču na kvalitet i volumen kose i zaista pospešuju rast kose.

Kao što je već rečeno, u procesu oporavka morate biti strpljivi jer kosi je potrebno vreme da počne da deluje na terapiju. Redovan unos odgovarajučih supstanci ubrzaće ovaj proces, a pre svega, otkrivanje uzroka i njegovo eliminisanje zaustaviće opadanje. Oporavak će sigurno trajati nekoliko meseci, ali veoma je bitno da se zbog toga ne nervirate jer stres negativno utiče na ovu pojavu.

Jovana JevtićProstock-Studio/ Getty Images Plus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.