Monoi ulje za kosu: Da li zaista garantuje glatku, negovanu kosu?

by | 23 januara, 2023
monoi ulje za kosu

Ako ste ljubitelj kokosovog ulja i efekata koje ono ima, monoi ulje za kosu bi vam moglo privući pažnju.

Šta je monoi ulje?

Vekovima star lek sa Tahitija, monoi ulje se pravi natapanjem latica tahićanske gardenije u kokosovo ulje. Smatra se, pre svega,  parfemskim uljem jer je mirisno i koristi se za hidrataciju, hranjenje i dodavanje sjaja kosi.

 

Kako kokosovo ulje utiče na kosu?

Kokosovo ulje ima neke velike prednosti, uključujući hidratantne efekte zdravih omega-3 masnih kiselina i vitamina E, duboku hidrataciju koja može pomoći u popravljanju oštećene kose, može poboljšati opšte zdravlje vlasišta….

 

Kako monoi ulje deluje na kosu?

VRSTA SASTOJKA: Hidrator

GLAVNE PREDNOSTI: Smanjuje kovrdžavost, čuva vlagu, održava zdravlje kose

KO TREBA DA GA KORISTI: Monoi ulje je generalno bezbedno za svaku kosu, ali onima sa oštećenom kosom može biti najkorisnije. Takođe treba napomenuti da je monoi ulje mirisno.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Koristite ga štedljivo na vlažnoj kosi jednom ili dva puta nedeljno.

DOBRO JE U KOMBINACIJI SA: Nanošenje hijaluronske kiseline pre monoi ulja može privući i zadržati vlagu, zauzvrat pojačavajući hidrataciju.

NE KORISTITE SA: Najbolje je izbegavati druge mirisne proizvode ili ulja da biste izbegli potencijalnu iritaciju.

Prednosti monoi ulja za kosu

Prednosti monoi ulja su veoma slične onima koje očekujemo od  kokosovog ulja. Logično, zar ne? Monoi ulje se može koristiti za intenzivnu hidrataciju, pre svega.

Sprečava oštećenja: Studije pokazuju da kokosovo ulje prodire u dlaku, što rezultira boljom zaštitom od oštećenja. Ono igra istu ulogu u monoi ulju.

Smanjuje kovrdžanje: Kosa nakon monoi ulja manje se kovrdža i ima više sjaja.

Opšte zdravlje kose: Monoi ulje stvara barijeru koja sprečava prodiranje zagađenja u vlas. Ojačava i hrani kosu.

Suva, neuhranjena kosa će obično imati najviše koristi od ulja za kosu, uključujući monoi ulje. Možete ga koristiti kada pokušavate da vratite hidrataciju ili da smanjite svrab suvog vlasišta.

Ko ne treba da koristi monoi ulje za kosu?

Oni sa osetljivom kožom trebalo bi da izbegavaju monoi ulje pošto je to parfemsko ulje i može se javiti iritacija ili reakcija. Kao i sa bilo kojim alternativnim proizvodom za negu kože ili kose, konsultujte se sa lekarom ili dermatologom pre upotrebe. Ako počnete da osećate bilo kakve neželjene reakcije, odmah prekinite sa upotrebom.

Kako koristiti monoi ulje za kosu?

Monoi ulje je generalno bezbedno, međutim, parfimisano je zbog čega ga ne treba koristiti jako često. Koristite umereno na vlažnoj kosi jednom ili dva puta nedeljno.

Ulja za kosu trebalo bi da se nanose na vrhove kose, jer naše vlasište prirodno proizvodi ulje. Ulja na koži glave mogu izazvati kožna oboljenja kao što su seboroični dermatitis i folikulitis.

 

scisettialfio/gettyimagesplus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.