Najbolji vitamini za podsticanje rasta kose

by | 6 juna, 2022
Najbolji vitamini za podsticanje rasta kose

Najbolji vitamini za podsticanje rasta kose ujedno su i najbolji put do zdrave, jake i sjajne kose. 

Lekcija koju smo već svi naučili jeste da nega kože i kose dolazi najpre iznutra, a svi proizvodi koji su namenjeni za određeno područje kože ili kose samo su dodatak pomoću kog očekujemo određene rezultate.

I u moru proizvoda koji se trenutno nude na tržištu za rešavanje određenih problema, izbor nam ipak pada na one koji će negovati ceo organizam iznutra. Ista je priča i s podsticanjem rasta kose.

Svaki dan u proseku gubimo 50 do 100 vlasi. To je potpuno prirodan proces i kosa se u normalnim uslovima bez poteškoća obnavlja. Ali, ponekad dolazi do pojačanog opadanja kose, a organizam nije u mogućnosti jednako brzo da podstakne rast novih vlasi. Najčešći uzročnik pojačanog opadanja kose je nepravilna ishrana i manjak određenih vitamina. Baš zato, pre nego što posegnete za proizvodima koji će vam pomoći u vašoj borbi, donosimo mini vodič kroz vitamine koji će podstaći rast vaše kose.

Najbolji vitamini za podsticanje rasta kose

Vitamin B7 (biotin)

Biotin je vitamin koji se topi u vodi, što znači da se organizam vrlo lako oslobađa viška biotina. Drugim rečima, teško ćete preterati s unosom ovom vitamina. S druge strane, manjak uzrokuje niz nuspojava, a jedna od njih je i pojačano opadanje kose. Ovaj vitamin je ključan za proizvodnju aminokiselina u telu. Aminokiseline grade proteine, a kosa je čak 90 % izgrađena od proteina. Osim što podstiče rast kose, biotin poboljšava njenu elastičnost i odličan je za negu suve kose.

Vitamin C

Vitamin C je takođe topiv u vodi, a njegov manjak najčešće prvo primetimo na koži i kosi. Kosa postaje lomljiva, pojačano opada, a koža je suva i sklona prevremenom nastanku znakova starenja. Vitamin C ima antioksidativno svojstvo, smanjuje nivo slobodnih radikala u telu i ključan je za proizvodnju kolagena. Kolagen čini oko 1/3 našeg tela i potreban je za izgradnju vezivnog tkiva.

Vitamin D

Istraživanja su pokazala da manjak vitamina D povećava rizik od pojačanog opadanja kose, a ovaj vitamin je takođe neophodan za zdravlje i lepotu kože. Vitamin D je jedan od najvažnijih vitamina i organizam ga koristi za rast kose.

Vitamin B2 (riboflavin)

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da organizam ne može apsorbovati gvožđe bez vitamina B2. Drugim rečima, sve i ako unosite odgovarajuću količinu gvožđa, to će biti uzaludno ako ne unosite odgovarajuću količinu vitamina B2.

lepotaizdravlje.rsvinicius-amnx-amano-VFZF_pzTVBA-unsplash