Suva kosa koja se mrsi: Razlozi zbog kojih do toga dolazi

Suva kosa koja se mrsi je vrlo čest problem sa kojim se susreću mnoge žene. Dobro je znati koji su sve razlozi da kosa bude suva.

by | 20 marta, 2023
suva kosa koja se mrsi

Suva kosa koja se mrsi je vrlo čest problem sa kojim se susreću mnoge žene. Zbog toga, dobro je znati koji su sve razlozi da kosa bude suva kako biste ih izbegli i sačuvali svoju zdravu kosu.

Kosa se sastoji niti keratina i proteina koji su spojeni određenim krkhim vezama. Kada se ove veze pokidaju, kosa postaje suva i sklona petljanju koje se ne može lako raščešljati. Kada petljanje nije u velikoj meri, onda je normalno, međutim, ukoliko se kosa svaki dan mrsi, onda treba da obratite pažnju na razloge zbog kojih do toga dolazi.

Suva kosa koja se mrsi: Razlozi za ovu pojavu

Životna sredina

Ukoliko živite u nezdravom i zagađenom okruženju, to može biti razlog za ovakvu pojavu. Osim toga, i klima u kojoj živite utiče na kvalitet kose. Promene u temperaturi, hladan vazduh i niska vlažnost dovode do suve kose. Osim toga, vetar i Sunce izazivaju lomljenje dlake, samim tim i sklonost ka petljanju kose.

Loša nega

Pod lošom negom podrazumeva se izlaganje kose visokim temperaturama radi stilizovanja. Visoka temperatura alatki uništava dlaku tada nastaje suva kosa koja se mrsi. Smanjite upotrebu vrelih alatki i uključite sredstvo za zaštitu od toplote u svakodnevnu negu.

Tip kose

Neki tipovi kose su jednostavno skloni zapetljavanju. U pitanju je kosa čija dlaka je previše tanka. Ukoliko pripadate ovoj grupi ljudi, koristite odgovarajući balzam kako biste sprečili isušivanje i mršenje.

Češljate kosu odmah nakon pranja

Mokra kosa je podložnija lomljenju nego suva. Zbog toga je dobro kosu očešljati pre pranja, a zatim tek nakon sušenja kako ne biste izazvali da se kosa zamrsi.

Oštećena kosa

Ukoliko vam je kosa oštećena, veća je šansa da će se mrsiti. Ukoliko smatrate da je vaša kosa oštećena, znajte da se ovaj problem lako uklanja redovnim šišanjem.

Nepravilno češljanje

Češljanje i masaža vlasišta su dobri za revitalizaciju kose, međutim, ako se ne obavljaju na dobar način mogu imati supotan efekat. Posle pranja, kosu treba osušiti a zatim podeliti na pramenove. Nakon toga, kosu treba češljati odozdo, kako ne bi došlo do oštećenja. Kosu treba češljati lagano i nežno.

Raspored pranja

Verovali ili ne – na kvalitet kose utiče i učestalost pranja kose. Nije dobro kosu prati ne privše često niti previše retko. Zlatna sredina je u ovom slučaju najbolji izbor.Sa jedne strane prljava kosa je sklona zapetljavanju, a sa druge, prečesto pranje dovodi do dehidratacije pramenova. Eksperimentišite i pronađite svoj idealni raspored pranja kose.

Preparati koji ne odgovaraju vašoj kosi

Preparati utiču na zdravlje kose i veoma ih je bitno dobro izabrati. Blag šampon i balzam su must have, a u isto vreme treba da znate neka osnovn pravila prilikom nanošenja prozvoda: ne nanosite šampon na krajeve kako ne bi ostali suvi, dovoljno je da na njih stavite regenerator.

Suva kosa koja se mrsi može se sprečiti pravilnim pranjem

Kao što je važan proizvod za pranje, tako je važan i način pranja. Pravite pokrete koji masiraju vašu glavu i to u jednom pravcu. Na ovaj način nećete sami zamrsiti svoju kosu.

Nedovoljno vlage

Ako ne budete vodili računa o hidrataciji, vaša kosa postaće suva kosa koja se mrsi. Za ovu svrhu dobro je da koristite maske za hidriranje ili hidrantne kreme sa prirodnim sastojcima.

Budite nežni prema svojoj kosi kako bi ona bila poslušna. Nadamo se da smo vam pomogli da shvatite zašto vam je kosa suva i zašto se tako lako mrsi.

Jovana JevtićProstock-Studio


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.