Ispijanje vode i bolji san: Da li hidratacija utiče na kvalitet spavanja?

by | decembar 13, 2021
Ispijanje vode i bolji san

Jesu li ispijanje vode i bolji san međusobno povezani, pokušavamo da otkrijemo u nastavku.

Kao što znamo, ispijanje vode je ključno za opšte zdravlje. Voda pomaže telu da pravilno funkcioniše, od rasta ćelija do izbacivanja toksina i pravilne probave. I da, hidratacija može da utiče i na kvalitet sna. Evo o čemu se radi.

Ispijanje vode i bolji san

Dehiratacija i te kako može da utiče na loš kvalitet sna, slažu se stručnjaci. Dehidratacija dovodi do grčenja i spazma u mišićima, glavobolja, žeđi u toku noći, suvih usta…

Članak se nastavlja posle reklama

Ali u ovom slučaju, u pitanju je mač sa dve oštrice. Naime, ukoliko pijemo previše vode pred spavanje možemo imati isprekidan san, zbog čestog odlaska u toalet (nokturija).

Drugi faktori koji utiču na kvalitet sna i hidrataciju

Noćno znojenje

Ukoliko patite od ovog problema, osigurajte da temperatura u spavaćoj sobi ne bude previsoka. Oko 20 stepeni je sasvim dovoljno da se ne znojite u toku noći.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Promenite navike i popravite kvalitet sna

Disanje na usta

Osobe koje spavaju dišuću na usta, najčešće se bude u toku noći suvih usta i žedni. Probajte da počnete da dišete na nos.

Članak se nastavlja posle reklama

Kofein

Konzumiranje kofeina pre odlaska na spavanje takođe utiče na san. Naime, kofein je diuretik, pa pored toga što ima zadatak da nas drži budnim, zbog njega idemo češće u toalet. A samim tim možemo i da dehidriramo.

Članak se nastavlja posle reklama

Savet jeste da se dovoljno hidrirate u toku dana, i da, pred odlazak na spavanje ne pijete vodu minimum sat vremena. Isto tako, idite u toalet pred spavanje.

.

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepotaizdravlje.rs privetik/iStock/Getty Images Plus via Getty Images