Oslikavanje kose je novi hit trend! Da li biste ga isprobali?

by | 28 februara, 2023
oslikavanje kose

Oslikavanje kose će dominirati tokom ove 2023. slažu se hair stručnjaci. A evo o čemu se zapravo radi!

Bili smo potpuno svesni da će fanki boje kose poput breskvasto ružičasto-zlatne i ljubičaste brinete 2023. napraviti senzaciju. Ali nismo očekivali da će najnoviji kaleidoskopski trend, oslikavanje kose, dominirati našim sadržajem na društvenim mrežama. Tehnika je upravo onakva kakvo i zvuči: umetnici kreiraju komplikovane dizajne (poput cvetova trešnje i lišća) i složene printove (poput tigrovih pruga i srca) od korena do vrhova u duginim bojama kose.

Oslikavanje kose u 2023.

Naravno, primetili smo fensi farbanje na glavama slavnih (sećate se tirkiznoplave perike Lil Kim sa utisnutim Chanel logom u sredini njenih tupih šiški, koju je stilizovala frizerka Dionne Alexander, oko 2001?). S druge strane, kosa sa leopard printom imala je svoj trenutak na Versaceovoj jesenjoj reviji 2019. U poslednjih nekoliko godina, zvezde kao što su Dwyane Wade, Megan Thee Stallion i Saweetie inspirisale su nas da svoju kosu smatramo platnom za više odplavih pramenova ili čokoladno smeđeg sjaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jackie Bieber (@madebyjackiebieber)


Sada, ovi privlačni dizajnovi kreirani farbanjem kose postaju sve popularniji. Geometrijski oblici, likovi iz crtanih filmova i cveće blistaju na kosi širom interneta. „Ja vidim dizajn kose kao dodatak stilu mog klijenta“, kaže Jackie Bieber, frizerka iz Los Anđelesa. Većinu frizura na njenom Instagramu radi na kraćim dužinama; ona ih naziva „buzzigns“. „Možete da primenite različite poteze i pritisak svojom četkicom, što ne biste mogli na dugoj kosi“, kaže ona. „Rad na kraćoj kosi je bolji za složene dizajne gde možete da nanesete boju u bilo kom pravcu.“ Brzo listanje kroz njen Instagram pokazaće vam niz uzoraka, a njeni najpopularniji dizajni su cvetni buketi i print geparda.

Inspiracija za farbanje kose

Proces za bilo koji eksperimentalni trend uvek počinje sa inspiracijom — i, naravno, svuda je okolo. Biberova gleda na prirodu, simboliku, pa čak i na aktuelne modne trendove pre nego što počne da digitalno skicira na svom iPad-u. Frizerka Brenda Huerta ima malo drugačiji pristup: „Često slobodno dizajniram i farbam prstima“, kaže Huertova. „Volim da razgovaram sa svojim klijentima i da naučim što više mogu o njima. To je skoro kao čitanje aure, što mi omogućava da crpim inspiraciju iz njihove energije“, kaže ona. Ipak, za detaljniji dizajn, ona će posegnuti za malim šminkama ili četkicama. „Oni mi dozvoljavaju da zaista budem precizan“, objašnjava Huertaova.

Umetnica Janina Zais ne protivi se četkicama ili slikanju prstima, ali takođe voli da koristi šablone ili čak aerobruš. „Sa mnogo dizajnova pokušavam da uhvatim nevinost i naivnost stvaranja umetnosti kao deteta, tako da preciznost nije potrebna“, kaže ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by pop ☆(❁‿❁)☆ (@poppyellah)

Oslikavanje kose u salonu

Očigledno, pronalaženje kolorista koji je specijalizovan za ovu vrstu frizure je ključni prvi korak, koji može zahtevati ozbiljno istraživanje društvenih medija. Može biti teže pronaći nego nekoga ko se specijalizovao za, recimo, balaiage jer koloristi svoje kreacije nazivaju drugačije – ili ih možda uopšte ne označavaju. Dobro mesto za početak je sa TikTok hashtagovima #shavedheaddesigns , #hairdesign i #hairart, ili pretraživanjem farbanja kose, frizure ili dizajnova kose na Instagramu, a zatim zakažite konsultaciju pre vašeg prvog tretmana u salonu.

Bez obzira na tehniku, prazno platno je početna tačka. Vaš kolorista će verovatno koristiti svetle, polutrajne boje za kreiranje šara, što znači da će vaša kosa verovatno morati da bude izbeljena ili osvetljena pre nego što vaš frizer počne da „farba“. Ova priprema je neophodna za najbolje prijanjanje boje. Na tamnijoj kosi nema garancije da će boja za kosu poprimiti – ali imamo alternativnu privremenu opciju ispod.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jackie Bieber (@madebyjackiebieber)


Kada je kosa izbeljena, stilista će raditi svoju magiju koristeći alate koji odaberu. Stvarni proces farbanja će izgledati drugačije u zavisnosti od vašeg stiliste i dužine kose. U salonu dizajn traje otprilike dva do četiri sata, počevši od procesa beljenja do završnog ispiranja. Huerta kaže da što je kosa duža, to će više vremena biti potrebno. U mnogome zavisi od toga koliko oštećenja kosa može imati. Kosa sa manje oštećenja je lakša za rad.

Koliko dugo će izgled trajati zavisi od toga koliko često perete kosu i samog dizajna.Može trajati od tri do 30 pranja. Ali u mnogome zavisi i od nijanse. Žive boje mogu trajati tri nedelje uz odgovarajuću negu. Tamnije boje će trajati duže. Dezeni u crnoj boji ili koji su izbeljeni]trajaće do sledećeg farbanja. Da biste duže sačuvali svoju boju, preporučuje se pranje kose hladnom vodom.

Saveti za oslikavanje kose kod kuće

Ako se osećate kao Frida Kalo i odlučite se za „uradi sam“ bojenje, izdvojite malo vremena. S remek-delom ne možemo žuriti. Ukoliko je potrebno izbeliti kosu, stručnjaci ipak savetuju da to prepustite profesionalcima.

Onda je vreme za prikupljanje alata. Trebaće vam proizvodi za bojenje, posudaza boju, rukavice, četka za nanošenje i manje četke za farbanje ako želite specifičan dizajn. Možda ćete želeti da skicirate izgled koristeći olovku i papir ili tablet,, pre nego što stavite četku na kosu. Takođe, verovatno ćete biti najsrećniji ako počnete sa jednostavnijim dizajnom kao što su srca, zvezde ili čak pruge — ali sve dok se osećate uvereni u svoje umetničke talente, eksperimentišite.

Konačno, vreme je za farbanje. Pokušajte da slikate duž dela kose ili negde gde se jasno vidi u ogledalua. Pozovite  prijatelja da vam pomogne sa delovima glave koje ne vidite. Ako imate dugu kosu, farbajte u pravcu nadole kako biste sprečili da se dugi pramenovi pomeraju i razmazuju vaš dizajn. Za veću stabilnost, obojite kosu preko komada kartona. Pomaže da položite kosu na tvrdu površinu tako da možete da primenite ravnomeran pritisak četkom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jackie Bieber (@madebyjackiebieber)

Koliko dugo čekate pre nego što isperete boju zavisi od nekoliko faktora, uključujući i to koliko živopisnu boju želite i uputstva koja dolaze sa vašom bojom za kosu.Od suštinskog je značaja da temeljno operete kosu hladnom vodom i šamponom i balzamom sigurnim za boju, isperite dok voda ne postane bistra i bez ostataka proizvoda.

Lepota i zdravljePoppy Ellah via Instagram; Jackie Bieber via Instagram


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.