Duga zdrava kosa: 6 proverenih načina da postignete ovaj cilj

by | novembar 21, 2022
duga zdrava kosa

Osim ako niste genetski blagosloveni, duga zdrava kosa ponekad može da izgleda kao nemoguć zadatak.

Da biste bili uspešni u borbi sa ispucalim krajevima, lomljenjem kose i prekomernim isušivanjem, morate posvetiti dovoljno vremena i truda negovanju vlasi i vlasišta. Ovo je posebno važno ukoliko želite da stilizujete i nosite svoju kosu ponosno, a ne da je sakrivate u punđama ili konjskom repu.

Dobra vest je da je održavati dugu kosu zdravom zapravo prilično lako. Sve što je potrebno je nekoliko navika koje treba da postanu centar vaše rutine i uskoro ćete početi da primećujete razliku pri svakom pranju, sušenju i četkanju.

Niste sigurni odakle da počnete? Evo šest saveta za zdravu kosu koji mogu napraviti razliku.

 

Duga zdrava kosa: 6 ključnih saveta za negu

 

Probajte piling kože glave

Zdravlje kose počinje od njenog korena. Piling kože glave pomaže da se održi ravnoteža u proizvodnji ulja i sebuma, a ujedno se njime skidaju svi viškovi proizvoda koje stavljate na kosu u nadi da će ona biti jača i zdravija.

 

Zaboravite na stilizovanje toplotom

Pitajte bilo kog frizera: rešenje za oštećenu kosu jeste da privremeno napustite svaki vid stilizovanja koji zahteva grejanje kose. Zaboravite na neko vreme na fenove i pegle. Niste sigurni kako da oblikujete kosu bez vaših voljenih vrućih alata? Pokušajte da je ispletete pre spavanja da biste ujutru dobili labave talase ili počnite da se igrate sa frizerskim alatom. Vikleri i dalje postoje, sećate li ih se?

 

Koristite boju za kosu koja pojačava sjaj

Ako farbate kosu kod kuće, vredi obratiti pažnju na sastojke vaše farbe i šta oni znače za zdravlje vaše kose. Gledajte da birate one farbe koje ne sadrže amonijak i koje neguju kosu, garantujući visok sjaj. Postoje i moderne tehnologije za jačanje kose tokom farbanja.

 

Spavajte na svili

Ne samo da će vas osećaj svile na koži poslati u miran san, već i nežni materijal stvara manje trenja nego pamuk, a samim tim kosa se manje lomi i oštećuje.

 

Negujte kosu pri svakom pranju

Hidratacija i zdravlje kose idu ruku pod ruku, tako da je ključnan hidratantni šampon i balzam. Stilisti preporučuju šampone sa arganovim uljem koji jačaju kosu i daju joj svilenkastu teksturu.

 

Podšišajte se

Da bi vam kosa bila duga i zdrava, redovno podrezivanje je neophodno. To neće učiniti da vaša kosa raste brže (potpuni mit), ali će vam pomoći da sprečite stvaranje ispucalih krajeva.

Persians/GettyImagesPlus