Skalp detoks: Zdrava koža glave i bujna kosa u samo tri koraka

Ako vam se koža glave peruta, ako vas muči opadanje kose, lomljenje kose, ovo su saveti za vas.

by | januar 5, 2021

Bujna kosa je san svake žene. Eksperti su jasni: da bi kosa bila zanosna, mora biti zdrava koža glave. Spremite se za skalp detoks.

Zdrava koža glave je čista koža glave

Ovo ste sigurno čuli bezbroj puta: produžavanje intervala između dva pranja kose čuva boju, omogućava prirodnu hidrataciju vlasi i smanjuje termička i hemijska oštećenja. No, ono što je dobro za kosu nije obavezno dobro za kožu glave, zato povedite računa.

Nezdrava koža glave – tokom vremena – može negativno uticati na kvalitet vlasi. Hronična iritacija temena, lomljiva kosa i opadanje kose posledice su nedovoljno čestog pranja ili prekomerne upotrebe preparata za oblikovanje. Dakle, na koji način možete istovremeno da zadovoljite potrebe kose i kože glave? Jednostavno – primenom naredna tri koraka… (Pročitajte i: Kako sprečiti opadanje kose prouzrokovano stresom?)

Koliko često da perem kosu?

Sigurno  vam nije privlačna ideja da se ne tuširate danima. Ne zvuči dobro ni kada zamislite da vam neko sredstvo za suvo pranje ili gel za dezinfekciju postane zamena za kupanje. Po istom principu, suvi šampon za kosu ne može da se smatra pravim šamponom. Njegova primena ne može biti zamena za šamponiranje. Naravno, sasvim je u redu da povremeno posegnete za njim, ali nikako iz dana u dan.(Pročitajte i: Učite od najboljih – saveti za bujnu i negovanu kosu)

Da bi koža glave bila zdrava, da bi ste sprečili lomljenje kose i opadanje kose, neophodno je da je tretirate kao kožu lica i redovno uklanjajte nečistoću. To znači da se pranje kose svakog trećeg dana naprosto podrazumeva. Nataloženi ostaci preparata za oblikovanje ne smeju ostati na koži glave duže od nekoliko dana. To može prouzrokovati iritacije i dovesti do pogoršanja već postojećih problema (poput ekcema, psorijaze, peruti…), ali i narušiti normalan rast vlasi. Ukoliko kosu ne perete redovno, pomenuti talog postaje gust i blokira otvor folikula dlake. Time se ograničava broj vlasi koje bi inače izrasle. Drugim rečima, iz folikula iz kojeg je nekada izrastalo tri ili četiri vlasi sada izrasta jedna ili dve.

Koristite piling za kožu glave

Koža glave se peruta? Svrbi vas teme? Uklanjanje izumrlih ćelija s kože glave čini epidermis zdravijim, stimuliše folikule, pa kosa raste brže. Blagi piling za kožu glave odstranjuje talog koji ostane iza sredstava za oblikovanje kose. Ovaj talog često ne može da se ukloni šamponiranjem.

Ukoliko je koža vaša glave u dobrom stanju, onda je dovoljno uraditi eksfolijaciju jednom ili dvaput mesečno. No, ako vas svrbi teme ili se koža glave peruta, to biste trebali učiniti jednom nedeljno. (Pročitajte i: Rešite se peruti zauvek)

Piling kože glave najlakše ćete uraditi namenskim preparatom.Temeljno ga utrljajte u skalp, ostavite malo da deluje, a zatim ga isperite. Nakon toga, kosu operite na uobičajeni način.

Piling možete uraditi i mekanom četkicom. Najpraktičnija je ona za zube s gumenim vrhovima. Masirajte kožu glave i uklonite sloj izumrlih ćelija i „zalepljene“ ostatke preparata za stilizovanje, a potom operite kosu šamponom.

Još jedna opcija jeste da dodate kašičicu šećera u šampon, te tako napravite sredstvo za piling iz kućne radinosti.

Hidrirajte teme

Baš kao što je to slučaj s kožom celog tela i koža glave mora biti optimalno hidrirana.

Kao i uvek kada je hidratacija tela u pitanju, prvi korak je: pijte dovoljno vode. (Pročitajte i:

Drugi korak je primena hidrirajućih preparata na koži glave. No, to ne znači utrljavanje namenskih sredstava nekoliko puta u toku dana, kao što to činimo s kožom lica, ruku i tela. To je nepraktično, a i nepotrebno!

Hidriranje temena jednom ili dvaput nedeljno sasvim je dovoljno. Oslonite se na serume i tonike za kosu koji se koriste odmah nakon pranja, ne ispiraju se, a veoma su učinkoviti. (Pročitajte i:Zbog čega nam se kosa brzo masti i kako to da promenimo)

lepotaizdravlje.rstorwai/ iStock / Getty via Guliver