Šta su parabeni i koliko su opasni po kvalitet naše kose?

by | mart 3, 2023
parabeni

Parabeni trenutno zauzimaju mnogo mesta u kozmetici. Ali dok smo svi videli priliv etiketa bez parabena u salonima lepote, da li zapravo znate šta su parabeni? 

Kozmetički proizvodi su napredniji nego ikad, što je odlična vest kada je u pitanju suzbijanje podočnjaka i izbijanja. Ali sa naprednijim formulama dolaze i složeniji sastojci, zbog čega stvari mogu postati malo, pa, zamućene – posebno na temu parabena. Iako revolucionarni proizvodi koje su razvili genijalni kozmetički naučnici mogu zvučati kao stvar koja nam je svima potrebna, bilo je izvesne reakcije kada je u pitanju sve veći broj sintetičkih sastojaka koji se koriste u losionima i preparatima koje nanosimo na svoja tela.

Šta su parabeni?

Ovi proizvodi imaju dug vek trajanja, posebno kada uzmete u obzir put koji će svaka posuda, boca ili epruveta proći od proizvođača do prodajnog mesta do police u našem kupatilu. Zato ima smisla da hemičari moraju da dodaju neki oblik konzervansa da bi stvari bile što svežije – tu dolaze parabeni. Parabeni su konzervansi koji se koriste u proizvodima za ličnu negu da bi sprečili rast bakterija ili gljivica u proizvodima, povećavajući rok trajanja proizvoda.

Članak se nastavlja posle reklama

Naći ćete ih u svemu, od šampona i gelova za tuširanje do krema za lice i seruma (napomena – ulja se igraju po različitim pravilima, tako da im nisu potrebni isti konzervansi kao proizvodi na bazi vode), gde pomažu da se aktivni sastojci održe stabilnima, efikasan i bez rasta štetnih bakterija—što je posebno važno u teglama i saksijama koje omogućavaju uranjanje prstiju. Najčešće korišćeni su metilparaben , etilparaben, propilparaben i butilparaben. 1 „Ovi sastojci postoje decenijama, ali njihova bezbednost je dovedena u pitanje jer oponašaju estrogen, a jedno istraživanje na oko 20 pacijenata pronašlo je tragove parabena u tkivu raka dojke“, primećuje Pruet.

Da li su ovi sastojci loši po zdravlje kose i kože?

Nažalost, ovde nema pravog odgovora, pa otuda decenijama duga debata. Britanska naučnica Filipa Darbr je 2004. godine objavila istraživački rad u kome se činilo da je pronašala tragove parabena u uzorcima tkiva raka dojke. Iako nije bilo dovoljno dokaza koji bi ubedljivo dokazali vezu između upotrebe parabena i povećanog rizika od raka, rad je dokazao da parabeni mogu da prođu kroz kožnu barijeru i u naše telo.

Glavna briga je endokrini poremećaj i povezanost sa rakom dojke. Mala studija je pokazala tragove parabena u tumorima dojke, iako nije utvrđena uzročna veza između parabena i raka dojke.

Članak se nastavlja posle reklama

Darbreovo istraživanje je dodalo gorivo zabrinutostima koje su već okruživale parabene kao potencijalne ometače endokrinog sistema, što znači da mogu ometati našu redovnu proizvodnju hormona, posebno oponašajući estrogen, za koji neki istraživači sugerišu da bi moglo potencijalno dovesti do reproduktivnih komplikacija i povećanog rizika od raka kod odraslih . kao i razvojna pitanja kod dece. Ali kako stručnjaci primećuju, bilo je definitivno nekih problema“sa Darbreovom studijom,„zato što nisu testirali normalno tkivo na parabene, ali je teoretski rizik izazvao zabrinutost kod potrošača. FDA (Uprava za hranu i lekove) nije zabranila parabene u SAD.. zbog nedostatka naučnih dokaza da oni utiču na ljudsko zdravlje.

Prema propisima EU i FDA , parabeni u njihovom trenutnom obliku se zvanično smatraju bezbednim za upotrebu, jer kozmetički proizvodi koriste samo vrlo malu koncentraciju ovih sastojaka u svojim formulama (do oko 0,4 procenta, iako se merenja razlikuju za svaki paraben).

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, 2019. godine zakonodavci EU postavili su nova pravila za termin „bez parabena“ navodeći da „bez parabena ne treba prihvatiti, jer omalovažava čitavu grupu parabena“ kako bi ograničili njihovu upotrebu u marketingu i etiketiranju lepot. Uz to, brojne kompanije za kožu, kosu i šminku odlučuju da formulišu alternative za svaki slučaj. Mnogi veruju da su parabeni povezani sa ozbiljnim bolesti i hormonalni poremećaji kod muškaraca i žena, ali mnogi o tome žestoko raspravljaju.

Da li su ovi sastojci loši za životnu sredinu?

Studije 2 su pokazale da su se parabeni pokazali u povišenim nivoima kod morskih životinja, međutim, nije urađena konačna studija koja bi pokazala da li je životinjama naneta bilo kakva šteta. Uzrok? Sigurno znamo da je to zbog velikog broja parabena koji su uvedeni u našu kozmetiku od 1950-ih. A prema drugoj studiji 3, parabeni su pronađeni u okeanu, potocima, rekama i zalihama vode, ali je nivo tih parabena nizak.

Članak se nastavlja posle reklama

Kao i studije koje uključuju ljude, ne postoji dovoljno čvrstih dokaza da se utvrdi koliko i da li uopšte parabeni nanose štetu životnoj sredini.

Koji proizvodi sadrže parabene?

Skoro svaka vrsta kozmetičkog proizvoda može da sadrži parabene. Sredstva za čišćenje i hidrataciju lica, dezodoransi, šamponi i balzami, paste za zube, kreme za sunčanje, gelovi i kreme za brijanje, puderi, korektori i šminka za oči samo su vrh ledenog brega proizvoda koji sadrže parabene. Ako ste u nedoumici, možete pogledati listu sastojaka na pakovanju vašeg proizvoda. Parabene je lako uočiti zahvaljujući činjenici da se čak i njihova puna hemijska imena uvek završavaju na „paraben“ (npr. metilparaben, propilparaben ili butilparaben).

Članak se nastavlja posle reklama
Koje su alternative parabenima?

Ako želite da igrate na sigurno i propustite parabene gde god možete, imate sreće — proizvodi bez parabena su svuda. Međutim, da biste se klonili „zelenog pranja“, predlažemo da uvek proveravate etiketu sastojka da biste bili sigurni da dobijate robu.

Kada je u pitanju nega kose, preporučuje se traženje alternativnih konzervansa, uključujući natrijum benzoat ili kalijum sorbat, dok mnogi proizvodi za negu kože traže organska jedinjenja sa svojstvima očuvanja, kao što su salicilna kiselina, benzojeva kiselina i sorbinska kiselina. Potraga za hermetičkim pakovanjem (koja minimizira izlaganje proizvoda otvorenom vazduhu) je takođe dobra ideja, jer će pomoći u ograničavanju rasta bakterija.

Kao i kod prirodnih i organskih proizvoda, kada ne koristite parabene, od vitalnog je značaja da pazite na rok isteka – naći ćete ga ili odštampan na boci ili kao simbol koji izgleda kao otvoreni lonac sa brojem u centru; broj označava koliko meseci je dobar nakon otvaranja. Ako je vašem proizvodu istekao rok trajanja, najbolje je da ga bacite nego da rizikujete.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Lepota i zdravljepuhhha/iStock/Getty Images Plus via Getty Images