Prirodna i zdrava kosa

by | maj 25, 2009
lepota i zdravlje kosa nega

Budući da smo dobar deo školovanja učili biologiju, znamo da su svi ljudi „kombinacija“ dejstva gena i spoljašnjih uticaja. To se odnosi i na kosu, i to od korena do vrha. Jednostavno, ne postoji način da izmenite vašu DNK, zbog čega je ispravljanje kovrdža, koje ste nasledili od majke ili oca, prava frustracija za vas (ispucale krajeve da i ne pominjemo!). Međutim, uz odgovarajuću frizuru, negu i način oblikovanja, vaša kosa može da izgleda sjajno, i to bez ijedne prolivene suze.

Ipak, mali broj žena prihvata činjenicu da je anatomija, kada je reč o kosi, njihova nepromenljiva sudbina. Većina želi baš ono što nema (pojedine ankete pokazuju da čak 69% žena želi da ima drugačiji kvalitet kose). Dakle, prvi izazov jeste da naučite da prihvatite ono što imate, a drugi je da to i zavolite. Poenta priče o kosi jeste u tome da ona izgleda lepo, a ne savršeno. Uostalom, poneki nedostatak kreira prirodniji, mladenački izgled.

Pitali smo nekoliko eksperata za kosu da nam predlože kako da negujemo ono što nam je podarila priroda.

 

TALASASTA KOSA

Smatra se da je ovaj tip kose najlakši za održavanje i da nije potrebno uložiti mnogo truda u oblikovanje frizure. Ipak, talasasta kosa mora da bude pravilno, stepenasto ošišana.

Šišanje Osnovni trik za obuzdavanje talasaste kose jeste uspostavljanje ravnoteže između volumena i slojevitosti vlasi, koji treba da počne u nivou brade. Kada je reč o optimalnoj dužini, najbolje je da ona doseže do ključne kosti, što deluje zaista šik. Puštena, izgleda pomalo neobuzdano, ali seksi, a kada je podignete u konjski rep, ili punđu, deluje ženstveno i otmeno.

Režim nege Obavezno koristite hidratantni šampon, svaki drugi dan, a nakon pranja obavezno utrljajte regenerator namenjen talasastoj i kovrdžavoj kosi. Peškirom upijte vodu iz kose, ali nemojte je energično trljati (jer ćete oštetiti spoljašnji omotač vlasi, zbog čega će izgledati metličasto). Sledeći korak jeste nanošenje kreme za oblikovanje kose, i to od sredine vlasi do vrha. Dok se kosa suši, uvijajte šire pramenove oko prsta i povlačite ih na dole, jer ćete tako kreirati „meke“ talase.

Najveći potencijalni problem Ako se talasasta kosa ne šiša redovno, ispraviće se pri temenu, a na krajevima će postati „vunasta“, zbog čega će vam glava izgledati kao „trougao“. Fazonirajte kosu svakih osam do deset nedelja da biste održali njen oblik i oslobodili se rascvetalih krajeva.

 

TANKE I RAVNE VLASI

Ovaj tip kose zaista nije teško oblikovati i kontrolisati – sve što vam je potrebno jeste volumen na odgovarajućim mestima.

Šišanje Pažljivo sa makazama! Izbegavajte stepenasto šišanje krajeva, jer je neophodno da kosa na tim mestima zadrži težinu. Klasična bob frizura idealna je za ravnu i tanku kosu.

Režim nege Ravna i tanka kosa brže se masti od svih ostalih tipova jer masnoća sa temena mnogo brže „putuje“ niz vlas nego što je slučaj sa talasima i kovrdžama. Zato, perite kosu svakodnevno, ili svakog drugog dana, koristeći specijalan šampon za masnu kosu (s oznakom „clarifying“), kao i blagi regenerator, koji ćete utrljati samo u krajeve kose. Upijte vodu peškirom, ali nemojte ga uvijati oko glave jer će se kosa zamrsiti. Ukoliko vam se vlasi pri vrhu glave slepe za teme, prstima prođite kroz taj deo i poprskajte ga preparatom za uvećanje volumena u spreju (neće slepiti kosu kao pena ili gel). Potom je osušite fenom, usmeravajući mlaz toplog vazduha ka korenu.

Najveći potencijalni problem Žene koje imaju tanku kosu najčešće koriste preteranu količinu preparata za stajling, što je uvek kontraproduktivno. Posledice ove navike su ulepljena ili mat kosa. Najlepše je kada je kosa meka, sjajna i kada se prstima lako prolazi kroz nju. Koristite blage losione za kosu u spreju, koji povećavaju volumen, a izbegavajte proizvode u formi gela i kreme. Najbolje je da preparat prvo nanesete na dlanove, dobro ga protrljate, a potom rukama prođete kroz kosu.

 

lepota i zdravlje kosa nega


KOVRDŽE

Kovrdže uvek deluju romantično, a za njihovo održavanje najvažnije je „strateško“ šišanje i optimalno hidriranje kose.

Šišanje Zaboravite na kratku kosu. Ova dužina izgleda lepo i uredno jedino kada je ošišana tako da prati oblik glave. Eksperti kažu da je dugačka i slojevito ošišana kosa idealna za žene čije su vlasi prirodno kovrdžave. Dakle, pustite kosu da izraste do ramena (ili duže) da bi imala odgovarajući težinu. Stepenasto šišanje treba da započne u visini brade, a potom kosu dijagonalno odsecite prema zadnjem delu vrata i napravite nekoliko slojeva na potiljku. Na taj način, kosa će biti tanja i lakša u prednjem delu glave i delovaće kao da prirodno pada unazad, a lokne će se pravilno uviti i ulaziti jedna u drugu.

Režim nege Pre svega, kovrdžava kosa je izuzetno suva. Zato je perite što ređe – najbolje jednom nedeljno. Obavezno koristite šampon koji sadrži hidratantne komponente, kao što su ši puter, maslinovo ili avokadovo ulje. Prilikom svakog tuširanja utrljajte u kosu regenerator, i to od korena do krajeva. Nakon toga, peškirom upijte vodu iz kose i prođite prstima kroz nju, ili upotrebite češalj širokih zubaca. Postupak završite utrljavanjem regeneratora koji se ne ispira („leave-in“ formula), počevši 2,5 cm od korena sve do krajeva, i nanesite malo pene. Regeneratori koji se ne ispiraju kreiraju tanak sloj hidratantnih polimera na vlasima, koji sprečavaju gubitak vlage. Pena obuzdava stvaranje efekta vune u kosi i održava lep oblik lokni. Uvijte tanke pramenove oko prsta i držite ih od 15 do 30 sekundi. Potom sačekajte da se kosa prirodno osuši, ili to učinite pomoću dodatka (difuzer) na fenu. Ukoliko odlučite da koristite fen,

morate potpuno da osušite kosu jer će u suprotnom biti poput metlice!

Najveći potencijalni problem Najveća pretnja za žene koje imaju kovrdžavu kosu jeste poznati (već sto puta spominjani!) efekat vune. Da biste to izbegli, redovno primenjujte pakovanje za kosu sa dubinskim delovanjem. Redovno – znači jednom nedeljno. Ova vrsta preparata optimalno hidrira kosu i stvara glatki omotač oko vlasi koji sprečava štetne efekete vlage u vazduhu. Upotrebom regeneratora u čijem se sastavu nalaze komponente koje mogu da oblože vlasi, poput silikona, optimalno ćete zaštititi kosu od štetnih uticaja iz okruženja, a naročito vlage.

Tekst: Nataša Ćovin; Foto:Dreamstime

Tagovi: