Umetnost FENIRANJA

by | jul 11, 2009

Nekoliko minuta feniranja može da maskira brojne mane, od ispucalih krajeva i nestručnog šišanja do „vunastog“ izgleda kose i nedostatka sjaja. Ipak, da biste uspeli u tome, potrebno je nešto više od četke, fena i, naravno, dobre volje i strpljenja…

 

lepota i zdravlje kosa feniranje


LEPO OBLIKOVANA KOSA
Eksperti kažu da, iako je tehnika feniranja od krucijalnog značaja za krajnji, zadovoljavajući ishod, svaka od nas može da isfenira kosu tako da izgleda kao da je upravo izašla iz frizerskog salona. Klasično feniranje obezbediće vam vazdušastu frizuru, sa izraženom punoćom kose pri temenu i lepršavim krajevima. Ovaj stil odražava eleganciju i odgovara gotovo svim tipovima kose.

Da biste kreirali baš takav izgled, treba da ispoštujete nekoliko osnovnih pravila feniranja. Pre svega, nemojte da koristite veliku količinu proizvoda za oblikovanje. Ukoliko „natopite“ kosu penom, sprejom, gelom… sasvim je izvesno da će vaša (masna) kosa već u podne završiti u zategnutom konjskom repu! Zatim, zaboravite na presu za kosu i figaro i umesto ovih sprava koristite šnale za kosu. Vodeći svetski frizeri tvrde da je razdvajanje kose na pojedinačne pramenove prilikom feniranja, najvažnije za kreiranje lepe frizure. Zbog toga je preskakanje ove faze osnovni razlog za loše rezultate oblikovanja kose u kućnim uslovima. Nešto duže feniranje (radi se o samo desetak minuta!), i pravilno sprovođenje svih faza, omogućiće vam da oblikujete frizuru kakvu ste želeli a koja će trajati danima. Ne zaboravite, lepa frizura je, osim lepih cipela i tašne, najvažniji detalj na svakoj ženi i pruža joj više samopouzdanja od mejkapa, odeće ili parfema. Pa, potrudite se!

 

PROFESIONALNO FENIRANJE korak po korak

 

Primenom odgovarajućih „alata“, preparata za oblikovanje kose i profesionalnih tehnika feniranja, vaša kosa će izgledati baš kao da ste upravo izašli iz frizerskog salona. Najvažnije je da koristite kvalitetne preparate za negu kose – kupujte one proizvode koje vam preporuči frizer i trudite se da što manje eksperimentišete. Kosi neće prijati česta promena preparata, pogotovo ako kombinujete regenerator, šampon i sredstva za oblikovanje različitih proizvođača.
PRIPREMITE KOSU
Operite kosu šamponom i nanesite regenerator Koristite preparate koji odgovaraju vašem tipu kose. Ukoliko imate masnu i tanku kosu, nanesite regenerator samo na krajeve, nipošto duž cele dužine vlasi. Nakon ispiranja, upijte višak vode peškirom. Poprskajte koren tanke kose preparatom koji povećava volumen i očešljajte se „gustom“ četkom. U kovrdžavu kosu utrljajte malo voska ili brilijantina za oblikovanje a u gustu i izuzetno kovrdžavu (afro stil) silikonski serum. Na kraju, prođite kroz kosu češljem širokih zubaca kako bi vlasi zadržale svoju „prirodnu liniju“.

RAZDELITE KOSU
Prirodno prosušite ravnu kosu Tek dva-tri minuta, na najmanjoj brzini fena, prosušite kosu da biste uklonili 95 posto vlage. Talasasta, kovrdžava i oštećena kosa treba da bude vlažna pre feniranja. Šnalom pričvrstite širi pramen kose (oko 10 cm) na vrhu glave, a ako imate izuzetno gustu kosu, zakačite još jedan širi pramen neposredno ispod gornjeg.
SUŠITE JE ČETKOM
Počnite da sušite donje delove kose… i to većom, okruglom četkom, obmotavajući uske pramenove (oko 5 cm). Usmerite mlaz toplog vazduha prema dole, preko četke. Blago uvijajte krajeve kose prema glavi. Ponavljajte ove pokrete, postepeno oslobađajući pramenove (jedan po jedan) iz većeg dela kose koji ste pričvrstili na temenu. Što se tiče pramena koji ste zakačili na vrhu glave, pustite ga da padne na čelo i, povlačeći četku nadole, isfenirajte ga tako da kosa bude ravna.
GLATKA KOSA
Kada je kosa potpuno suva… proverite rezultate feniranja. Ukoliko nije potpuno glatka i sjajna, upotrebite presu, ali samo od korena do sredine kose. Vodite računa da presa ne bude zagrejana na „maksimum“. Za kraj, utrljajte u dlanove malo seruma ili spreja za sjaj i pređite njime celom dužinom kose. Ovako oblikovana frizura izdržaće sve vreminske neprilike, tako da je idealna za kišovite jesenje dane.

 

Tagovi: