Stilisti otkrivaju: Kako da koristite ulje za kosu da biste podstakli njen rast

by | decembar 26, 2022
ulja za kosu koja podstiču rast

Postoji mnogo mitova i legendi oko ulja za kosu: neki tvrde da pomaže u obnavljanju kose i stimulišu rast, drugi da su ulja u osnovi beskorisna. Ulja za kosu koja podstiču rast: gde je istina?

Na TikTok-u trenutno postoji mnogo video zapisa u kojima blogeri preporučuju ulja za kosu i dele neverovatne rezultate nakon što ih koriste. Malo ljudi zna da je korišćenje ulja za kosu ajurvedski ritual koji utiče ne samo na lepotu kose, već i na blagostanje uopšte.

Ulja igraju važnu ulogu u ajurvedskim ritualima: koriste se za ublažavanje napetosti, poboljšanje cirkulacije krvi i zadržavanje vlage u koži. Praksa nanošenja ulja za kosu seže u kulturu Južne Azije: ovaj ritual se tamo sprovodi od detinjstva kako bi se postigla lepa i jaka kosa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Koja ulja za kosu podstiču rast?

Možete koristiti arganovo, kokosovo ili specijalno ulje za kosu dizajnirano tako da pospešuje rast kose. U ovakvim uljima, tragajte za sastojcima kao što su ulje jojobe ili ruzmarina.  Ako želite da stimulišete rast kose, pogledajte ulje ruzmarina: ono ima dokazanu efikasnost protiv opadanja kose. Naučne studije su pokazale da ulje ruzmarina ima efekte podsticanja rasta koji su jednaki koncentraciji od 2% aktivnog sastojka minoksidila za rast kose koji je odobrila FDA.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako pravilno naneti ulje za kosu da bi ona rasla brže?

Nanesite ulje prvo na kožu glave, a zatim ga rasporedite po celoj dužini kose. Radi jednostavnosti, podelite kosu na nekoliko delova i nanesite ulje na razdelke.

Češljajte kosu od korena do vrhova da biste rasporedili ulje po celoj površini.

Članak se nastavlja posle reklama

Poslednji i najvažniji korak je masaža kože glave vrhovima prstiju. Počnite od temena i pomerajte se kružnim pokretima po celoj površini. Takva masaža ne samo da opušta, već i pojačava cirkulaciju krvi, što pomaže u jačanju folikula dlake. Prema studiji iz 2019. godine, 70% ispitanika primetilo je da im je kosa postala gušća nakon kurseva masaže glave.

Pored toga, ulje će pomoći da se vlaži vlasište i održi zdravlje njegovog mikrobioma. Kosa će takođe postati hidratizovana ako ostavite ulje na njoj nekoliko sati ili celu noć. Nakon toga, operite kosu kao i obično. Redovnost je važna u ovoj tehnici: ne zaboravite da radite ovu masažu nekoliko puta nedeljno.

Članak se nastavlja posle reklama
elena safonova/gettyimagesplus

Tagovi: