Greške u čišćenju lica: 7 navika koje svi treba da izbacimo

by | 1 septembra, 2023
Greške u čišćenju lica

Ove greške u čišćenju lica su česta pojava, a mnoge žene nisu ni svesne da ih čine. Ipak, one mogu da imaju negativne posledice po vašu kožu.

Greške u čišćenju lica: Šta ne radimo dobro?

Svakodnevno čišćenje lica je veoma važna rutina. Uklanjanje nečistoća i viška sebuma je proces koji našu kožu čini zdravom, a takođe priprema kožu za sledeću fazu nege. Međutim, mnogi prave određene greške kada je nega kože u pitanju.

15 stvari koje oštećuju kožu: Neke će vas baš iznenaditi

Smatrate da su pranje, čišćenje i uklanjanje šminke ista stvar

Ovo, naravno, nije tačno. Pre svega, neophodno je dobro oprati lice, pa tek onda ga čistiti proizvodima koji su za to namenjeni.  A nakon toga, nanesite toner koji zaokružuju proces čišćenja i čiste ono što je preostalo.

Ne perete ruke pre nego što dodirnete lice

Naravno, jasno je zašto je ovo problematično. Vaše ruke su najizloženije bakterijama i bacilima, a kada njima dodirnete lice sve to prenosite na njega.

Greške u čišćenju lica: Ne čistite lice dovoljno

Ukoliko jako reko čistite lice ili to radite površno, vrlo moguće je da ćete imati osipe, začepljene pore, obilje bakterija i višak sebuma. Naravno, ovo je i rezultat zagađenja vazduha, ali i ostataka drugih proizvoda za kožu na licu. Piling će pomoći da uklonite višak sebuma i da uklonite mrtve ćelije, ali ne treba da ga radite više od dva puta nedeljno jer u tom slučaju pravi više štete nego koristi.

Preterujete u čišćenju

Da, nije dobro ni preterivati. Agresivne komponente iz proizvoda za čišćenje mogu negativno uticati na kožu i učiniti našu kožu previše osetljivom ili upaljenom i iziritiranom. Stoga, budite umereni u čišćenju.

Koristite proizvode na bazi ulja

Ovi proizvodi su veoma efikasni, naročito ako je u pitanju otklanjanje vodootporne šminke. Ali koža velikog broja žena je osetljiva na ulja, a da nisu toga svesne. Pored toga, nezasićena ulja su manje stabilna, i mogu doprineti prevremenom starenju kože. Ukoliko, baš volite ulja, najbolje bi bilo da koristite ulja od jojobe i kokosa. A kao zamena za ulje, najbolje su micelarne vode.

Pogrešno čišćenje lica: Zanemarujete tonik

Tonik je sjajan proizvod jer on normalizuje pH ravnotežu nakon upotrebe sredstava za čišćenje sa agresivnim komponentama u sastavu.

Brišete lice peškirom

Kao što znate, na peškirima kao i na jastuku živi mnogo različitih mikroba. Naravno, nemoguće je obrisati lice čistim peškirom, a zbog toga su najbolji papirni peškiri.

Dakle, ove greške u čišćenju lica mogu da oštete vašu kožu. Veoma je važno da budete temeljni, ali da ne preterujete. Samo na taj način ćete imati zdravu i lepu kožu.

Photodjo/GettyImagesPlus