Sačuvajte omiljene modne komade: Izađete na kraj s flekama od znoja

fleke od znoja

Znojenje je normalan i koristan proces, koji obezbeđuje prirodno rashlađivanje tela. Ipak, tragovi znoja na laganoj letnjoj odeći nisu lep prizor. Pokušajte da umanjite štetu primenom ovih jednostavnih trikova…

Izbegavajte kafu
Kofein aktivira neurotransmitere u mozgu (zovu ih i acetilholini) koji stimulišu rad znojnih žlezda. Dakle, bolje pijte čaj od nane!

Birajte dezenirane materijale
Tragovi znoja mnogo su uočljiviji na odeći svetloplave boje nego na bilo kojoj drugoj. S druge strane, na odeći tamnih boja nisu toliko primetni, ali ona apsorbuje više toplote. Zato su dezenirani materijali najbolji.

Isperite fleke
Ako vam se na bluzi ili majici pojavila veća fleka od znoja, skoknite do toaleta i isperite je hladnom vodom (ispiranje toplom vodom zadržava fleke u materijalu). Taj deo odeće potom držite nekoliko minuta ispod sušilice za ruke.

Pročitajte i… Sveži u svakoj prilici: Namirnice koje smanjuju znojenje

Nosite pamučni veš
Veštački materijali poput sintetike ne daju koži da diše, te se na njoj vlaga zadržava umesto da isparava. Zato u ovom periodu godine nosite isključivo pamučno rublje.

Koristite dezodorans tokom noći
Nanesite antiperspirant na čist pazuh tokom noći. Budući da u ovom periodu dana niste fizički aktivni, antiperspirant će lakše blokirati znojne žlezde. I obavezno birajte onaj sa tehnologijom protiv fleka.

apukato/gettyimagesplus