Kako da ojačate kožu i rešite probleme uzrokovane njenom oslabljenom barijernom funkcijom?

by | oktobar 11, 2021
kožu

Crvenilo, gubitak sjaja kože i bore epilog su oslabljene barijerne funkcije kože. Nažalost, ne postoje vežbe koje će je sigurno ojačati kožu, ali postoje određene metode čije praktikovanje može da obezbedi njenu optimalnu funkciju.

U slučaju oslabljene barijerne funkcije, zdravlje kože može biti narušeno. Jačanje ovog sloja započinje s korekcijom određenih navika. To prvenstveno podrazumeva izbegavanje agresivnih sredstava za negu kože, kao i njenog prekomernog izlaganja suncu, stresu, ekstremnim temperaturama, ali i korekciju ishrane. Kada je koža pod dejstvom nabrojanih stresogenih uzročnika, moguća je pojava crvenila, gubitak sjaja ili dubljih bora. Otkrivamo vam kako da ojačate kožu i sanirate ove probleme.

Prva pomoć za kožu čija je zaštitna barijera oslabljena

PROBLEM 1: Crvenilo

Članak se nastavlja posle reklama

Pojava crvenila najčešće je znak iritacije kože i posledica je nečega što ugrožava njenu zaštitnu barijeru. Takođe, crvenilo može biti simptom kontaktnog dermatitisa, ekcema, ili rozacee.

REŠENJE: Izlečite upalu! Da biste izbegli intenziviranje crvenila, izbegavajte kiseline (AHA, BHA i PHA), agresivna sredstva za čišćenje sa pH 5,6 i višim, kao i piling sredstva koja mogu iritirati kožu lica. Inače, što sredstvo za čišćenje lica manje peni, njegova pH vrednost je niža. Takođe, koristite sredstva za negu s oznakom sensitive, koja sadrže umirujuće matrije, a formulisana su bez parfemskih komponenti.

Savet plus: Uz svaki antiejdž proizvod koji koristite, a koji sadrži retinol, posegnite za određenim sredstvom koje neutrališe njegovo dejstvo (npr. hranljiva krema). Ako je crvenilo posledica laserskog tretmana ili hemijskog pilinga, onda bi u estetskom centru trebalo da vam obezbede preparat za ublažavanje neželjenih reakcija, a koji ćete koristiti kod kuće.

Članak se nastavlja posle reklama

PROBLEM 2: Gubitak sjaja kože

Ako vašoj koži nedostaje sjaja, osećate da je zategnuta, da se peruta, ako se javlja osećaj svraba, najčešće su loše životne navike i uticaji iz spoljašnje sredine uzročnici takvog stanja. Iako ne možete da kontrolišete vremenske uslove, možete da unesete neke manje izmene u svoj režim nege, koje će vam pomoći da povratite sjaj kože, kao i optimalan nivo hidriranosti.

Članak se nastavlja posle reklama

REŠENJE: Gubitak sjaja i suvoća kože mogu biti direktna posledica nedovoljne hidratacije usled narušene funkcije zaštitne barijere kože, bez obzira na njen tip. Prva linija odbrane jeste povećanje koncentracije ceramida, koji će ugasiti žeđ kože. Osobe sa suvom kožom treba da izbegavaju duga tuširanja/kupanja veoma toplom vodom. Takođe, primena preparata za čišćenje s kiselinama blažeg dejstva omogućava uklanjanje sloja izumrlih ćelija i obnavljanje površinskog sloja. To će rezultirati osveženim izgledom kože (ali samo uz uslov da koža nije nadražena).

Pročitajte i… Zašto je koža vrata, dekoltea i ruku podložnija bržem starenju?

PROBLEM 3: Bore

Članak se nastavlja posle reklama

Bore su rezultat različitih pokreta lica koje pravimo – najviše prilikom smeha, pravljenja grimasa i mrštenja. Ukoliko je zaština barijera kože oslabljena, one su mnogo dublje i uočljivije. S vremenom, ova barijera prirodno se stanjuje i isušuje, zbog čega je neophodno intezivirati režim nege u kojem je optimalna hidratacija od presudnog značaja.

REŠENJE: Brojni preparati za održavanje mladalačkog izgleda kože sadrže efikasne materije, pa su njihov pravi izbor i kombinacija vrlo važni za ostvarivanje željenog cilja, bez neželjenih nuspojava i reakcija na koži. Ukoliko vaša koža to toleriše, koristite retinol. Osim što stimuliše regeneraciju ćelija, retinol povećava produkciju kolagena, što doprinosi jačanju epidermisa i kože. Budući da retinoidi povećavaju osetljivost kože na sunce, najbolje je da preparate koji ih sadrže nanosite pre spavanja.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rs YakobchukOlena/iStock via Getty Images