Mitovi o kosi u koje i dalje verujemo

by | 9 marta, 2022
mitovi o kosi

Ovi mitovi o kosi nam zapravo staju na put ka zdravoj koži glave i sjajnoj i zdravoj vlasi. Evo o čemu se radi. 

Uprkos naučnim studijama, ličnom iskustvu i savetima stručnjaka, u neke mitove o nezi kose i dalje čvrsto verujemo, čak i kada je dokazano da nisu tačni. Vreme je da tome stanemo na put. U nastavku vam predstavljamo pet najčešćih mitova u koje i dalje većina nas veruje.

Mitovi o kosi

Mit #1: Često pranje uzrokuje opadanje kose

Svaka vlas na našoj kosi (i telu zapravo) ima svoj period rasta, odmaranja i opadanja. Iako šamponiranje i pranje kose može nekoliko dlaka drže da sačuva na mestu, one će svakako, pre ili kasnije, otpasti. Frekvencija pranja kose ne menja broj vlasi na našoj glavi. Naprotiv, nepranje kose može da ima više štete nego koristi.

Pranjem kose uklanjamo višak masnoća i prljavštine i s vlasi i s kože glave, a masažom tom prilikom podspešujemo ciklulaciju. Samim tim, kosa nam je lepša, sjajnija i zdravija. Potrebno je naći zlatnu sredinu, jer ni prečesto pranje kose nije zdravo. Stručnjaci savetuju da kosu peremo dva, do tri puta nedeljno, u zavisnosti od tipa kose.

Mit #2: Suvo teme uzrokuje nastanak peruti

Perut predstavlja simptom upale temena, a ne suvoće. Upalna stanja poput psorijaze, ekcema, seboreični  i alergijskog dermatitisa uzrokuju perutanje kože glave. Da biste se rešili peruti, stručnjaci savetuju češće pranje kose (čak i svaki dan) i to šamponima koji su namenjeni za ovaj problem. Ukoliko vam se kosa, nakon tretmana, i dalje peruta, posetite dermatologa.

Mit #3: Kosa može da posedi preko noći, nakon stresnog događaja

Stres može da utiče na stvaranje sedih vlasi, ali taj proces traje mesecima. Ovo se dešava kada velika količina stresa (smrt bližnjeg, ozbiljna operacija ili pak teška bolest) ošteti ćelije melatonina (koji daje pigment kosi). Te ćelije su locirane duboko u skalp i rezultiraju sedom kosom, koja postane vidljiva nekoliko meseci nakon stresnog događaja. Drugi faktori koji utiču na sede vlasi su hipotiroidizam i manjak vitamina B12 ili bakra u organizmu.

Mit #4: Šišanjem kosa brže raste

Šišanje neće uticati na brži rast kose. Iako redovnim šišanjem kosa deluje gušće, a vlas deblja, to se samo privid.

Pročitajte i… Kada zaista treba ići na šišanje?

Mit #5: Suplementi pomažu suvoj i lomljivoj kosi

Za bolje definisanu frizuru i zdraviji izgled kose, potrebno je da ispravite problem. Ukoliko je fizičko oštećenje, idite na šišanje i ne koristite fen, peglu i četke za oblikovanje. Isto tako, izbegavajte farbanje, vezivanje kose u čvrst rep i raznorazne prizvode (lakove, gelove, pene).

Ukoliko ste neuhranjeni, razmislite o promeni režima ishrane. Unosite više vitamina, minerala i proteina. Konzumirajte namirnice bogate vitaminom B, biotinom (crveno meso, jaja, mahunarke, zeleno lisnato povrće, losos).

 

lepotaizdravlje.rs Prostock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images