Masaža – vodič za uživanje

by | 11 juna, 2017

Masaža može da bude terapija, ali i odlična prevencija. Oslobađa telo od napetosti, podstiče cirkulaciju, ublažava stres, bori se protiv nesanice, razgrađuje celulit i stvara harmoniju između duše i tela. Postoje razne vrste masaža, a sa trenutno najaktuelnijom upoznaće vas tri profesionalne maserke.

Pixabay

RELAKS MASAŽA

Opuštanje Tokom relaks masaže ne treba previše pričati niti zadirati u intimu, osim ako klijent ne insistira na tome, a i tada treba slediti njegovu priču. Pre nego što se pređe na glavni deo masaže, poželjno je posvetiti bar deset minuta fazi opuštanja, što se postiže masažom vrata i potiljka – sponi duha i tela. Previše svetla može delovati iritirajuće na osobu koja je pod stresom, te treba voditi računa da atmosfera bude prijatna.

Zakazivanje Često se dešava da osobe koje su pod konstantnim stresom, zbog posla ili određenih životnih okolnosti, nauče da žive u grču. Za njih je napetost uobičajeno stanje duha i tela, pa i ne smatraju da nešto treba da preduzmu. Kad osetimo nemir, potrebu da otputujemo ili na neki drugi način „osvežimo“ život, masaža može biti prvi korak ka normalizovanju stanja. Kod muškaraca stres je lociran u lumbalnom delu leđa, a kod žena u predelu vrata, ramena i između lopatica. Antistres masažu treba raditi bar dva puta mesečno.

Vanredne okolonosti Masaža se može raditi i tokom ciklusa, s tim što treba voditi računa o tome da li žena ima obilnu menstruaciju, jer se u tom slučaju izbegava rad u lumbalnom delu. Trudnice mogu ići na masažu, koja je prilagođena njihovom stanju – ali sve mora biti suptilnije i nežnije, a posebno treba voditi računa o tome da se masiraju dva bića. Masaža tokom koje se koristi, recimo, gel na bazi eukaliptusa, odlična je terapija protiv prehlade.

Kada se ne preporučuje Masaža je uvek dobrodošla. Svojevremeno sam, čak, masirala osobe koje su bile u teškoj depresiji, što zahteva posebno obazriv pristup. U suštini, sve zavisi od terapeuta, koji mora da prepozna sitauciju i reaguje na adekvatan način.

Pravi izbor Da bi masaža dala željeni efekat, bitno je da se slože sve „kockice“ – da se maseru i klijentu „poklope energije“, to jest, da klijentu bude prijatno na stolu za masažu, i, naravno, da mu odgovara tehnika rada masera. Ukoliko se ne zadovolje svi neophodni uslovi, masaža može izazvati kontraefekte, čak i razdražljivost.

Savet+ Iskusan i edukovan maser obavezno će pitati klijenta da li je imao hirurške intervencije, da li je pod stresom ili je možda preživeo neku traumu. Treba imati u vidu da relaks masaža nije samo masaža tela, već i duha.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Pixabay.com

ANTICELULIT MASAŽA

Opuštanje Edukacija i razgovor najbolji su način da maser opusti klijenta i pridobije njegovo poverenje. Anticelulit tretman ne podrazumeva samo masažu, već i stručne savete o načinu na koji bi klijent trebalo da kombinuje ishranu i vežbanje, ukazivanje na eventualne propratne pojave kao što su modrice ili blagi bol… Sve u svemu, bitno je da se klijent uveri da je u rukama osobe koja zna šta radi, te da ni na koji način neće ugroziti njegovo zdravlje.

Zakazivanje Na anticelulit masažu može se doći nekoliko dana nakon prestanka ciklusa, kada je uspostavljen hormonski balans. Tretman se radi svakodnevno, eventualno svaki drugi dan, jer je u procesu eliminacije celulita neophodno održati kontinuitet. Nakon deset tretmana, pravi se pauza, a po potrebi radi se novi blok. Budući da celulit nije nastao u roku od pet dana, nemoguće ga je odstraniti preko noći. Poboljšana cirkulacija ubrzava proces detoksikacije, te se, zarad očuvanja postignutih rezultata, preporučuje „održavanje“ jednom nedeljno.

Vanredne okolnosti Anticelulit masaža se ne radi tokom ciklusa da bi se izbegla eventualna obilna krvarenja. Takođe, ne preporučuje se ni ženama koje su u drugom stanju, jer postoji više faktora rizika. Trudnice mogu da se prepuste blažoj relaks masaži, koja će pospešiti cirkulaciju i ublažiti probleme vezane za zadržavanje tečnosti u ekstremitetima. Takođe, poznato je da je masaža efikasan vid suzbijanja prehlade i obaranja visoke temperature.

Kada se ne preporučuje Dijabetes, ciste na jajnicima, nizak nivo gvožđa, visoka temperatura, kamen u bubregu – samo su neki od zdravstvenih problema koji podrazumevaju obaveznu konsultaciju sa lekarima, pre nego što se klijent odluči za anticelulit masažu. Ponekad osobama koje pate od neke od ovih bolesti nije dozvoljeno da se podvrgnu ovoj vrsti masaže.

Pravi izbor Masaža je intiman čin, stoga je nužno da maser stekne poverenje klijenta. Znaćete da ste napravili pravi izbor ukoliko na svom telu vidite željene rezultate, bez propratnih posledica, a da vam, pri tom, prija da provodite vreme na tretmanu.

Savet+ Vrhunski obučen maser potrudiće se da vam objasni šta je to celulit, kako nastaje, ali i kako teče proces njegove eliminacije. Takođe, neizbežno će se raspitati za vaše zdravstveno stanje, a tokom rada daće sve od sebe kako biste se osećali ugodno.

Klknite na sledeću stranicu…

LYRVEDA MASAŽA

Opuštanje Da bi se klijent osećao komotno, neophodno je da atmosfera u salonu bude prijatna. Opuštanje se postiže pomoću lagane muzike, aromaterapije ili stimulacije energetskih centara. Tokom prvih desetak minuta rada, maser procenjuje stanje klijenta – da li je pod stresom, napet, umoran…

Zakazivanje Osobe koje se bave dinamičnim i odgovornim poslom, bar jednom nedeljno trebalo bi da posete masera. Ukoliko se ne održava taj kontinuitet, potrebno je uložiti dodatni napor kako bi se situacija vratila na zadovoljavajući nivo, postignut tokom prethodnih tretmana. Masaža je idealna terapija za sve one koji se bude umorni, brzo se zamaraju, imaju slabu koncentraciju… Ukoliko se oseti blago peckanje u leđima, krajnje je vreme za opuštanje i relaksaciju. Reč je o savršenoj preventivi za očuvanje dobrog zdravlja, te nije na odmet dva puta mesečno otići na masažu celog tela.

Vanredne okolnosti U toku ciklusa, radi se samo parcijalna masaža, i to u predelu leđa. Trudnice ne bi trebalo da izbegavaju ovu vrstu masaže, s tim što maser prilagođava svoj rad njenim potrebama. U slučaju nazeba, ukočenosti izazvane promajom ili radom klima-uređaja, masaža je najefikasniji vid terapije.

Kada se ne preporučuje Svojevremeno je vladalo mišljenje da masaža nije preporučljiva obolelima od kancera, ali je kroz praksu dokazano suprotno. Dobra masaža nikada ne može da šteti, pod uslovom da je maser vrhunski edukovan, a samim tim i sposoban da proceni potrebe klijenta.

Pravi izbor Organizam će poslati najbolji signal da li mu odgovara energija i tehnika koju maser koristi ili ne. Primetite li da ne možete da se opustite tokom masaže, da ne osećate njene blagotvorne efekte ili vam jednostavno nije prijatno tokom tretmana – promenite masera. Ne mora da znači da ste naleteli na laika koji ne zna posao, već samo to da se vaše energije ne podudaraju.

2 reagovanja na “Masaža – vodič za uživanje”

  1. Stvarno odlican tekst o masaži. Puno ikorisnih informacija.

  2. Odličan tekst o masaći u Beogradu. Prepun informacija. Hvala najboljem časopisu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.