Categories Telo

Masaža – vodič za uživanje

Masaža može da bude terapija, ali i odlična prevencija. Oslobađa telo od napetosti, podstiče cirkulaciju, ublažava stres, bori se protiv nesanice, razgrađuje celulit i stvara harmoniju između duše i tela. Postoje razne vrste masaža, a sa trenutno najaktuelnijom upoznaće vas tri profesionalne maserke.

Pixabay

RELAKS MASAŽA

Opuštanje Tokom relaks masaže ne treba previše pričati niti zadirati u intimu, osim ako klijent ne insistira na tome, a i tada treba slediti njegovu priču. Pre nego što se pređe na glavni deo masaže, poželjno je posvetiti bar deset minuta fazi opuštanja, što se postiže masažom vrata i potiljka – sponi duha i tela. Previše svetla može delovati iritirajuće na osobu koja je pod stresom, te treba voditi računa da atmosfera bude prijatna.

Zakazivanje Često se dešava da osobe koje su pod konstantnim stresom, zbog posla ili određenih životnih okolnosti, nauče da žive u grču. Za njih je napetost uobičajeno stanje duha i tela, pa i ne smatraju da nešto treba da preduzmu. Kad osetimo nemir, potrebu da otputujemo ili na neki drugi način “osvežimo” život, masaža može biti prvi korak ka normalizovanju stanja. Kod muškaraca stres je lociran u lumbalnom delu leđa, a kod žena u predelu vrata, ramena i između lopatica. Antistres masažu treba raditi bar dva puta mesečno.

Vanredne okolonosti Masaža se može raditi i tokom ciklusa, s tim što treba voditi računa o tome da li žena ima obilnu menstruaciju, jer se u tom slučaju izbegava rad u lumbalnom delu. Trudnice mogu ići na masažu, koja je prilagođena njihovom stanju – ali sve mora biti suptilnije i nežnije, a posebno treba voditi računa o tome da se masiraju dva bića. Masaža tokom koje se koristi, recimo, gel na bazi eukaliptusa, odlična je terapija protiv prehlade.

Kada se ne preporučuje Masaža je uvek dobrodošla. Svojevremeno sam, čak, masirala osobe koje su bile u teškoj depresiji, što zahteva posebno obazriv pristup. U suštini, sve zavisi od terapeuta, koji mora da prepozna sitauciju i reaguje na adekvatan način.

Pravi izbor Da bi masaža dala željeni efekat, bitno je da se slože sve “kockice” – da se maseru i klijentu “poklope energije”, to jest, da klijentu bude prijatno na stolu za masažu, i, naravno, da mu odgovara tehnika rada masera. Ukoliko se ne zadovolje svi neophodni uslovi, masaža može izazvati kontraefekte, čak i razdražljivost.

Savet+ Iskusan i edukovan maser obavezno će pitati klijenta da li je imao hirurške intervencije, da li je pod stresom ili je možda preživeo neku traumu. Treba imati u vidu da relaks masaža nije samo masaža tela, već i duha.

Kliknite na sledeću stranicu…

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA