Kako sprečiti nastanak zanoktica, ali i kako sanirati štetu (ako do nje ipak dođe)

by | maj 30, 2020
Zanoktice, Lepota i zdravlje

Nega ruku podrazumeva brigu ne samo o izgledu noktiju već i o njihovom zdravlju. Mnoge od nas zato se sigurno pitaju kako sprečiti nastanak zanoktica. Zanoktice narušavaju izgled ruku, a mogu prouzrokovati i nastanak infekcije. Kako je to moguće? Tako što tokom samo jednog dana dodirnemo na hiljade različitih predmeta i površina, a dovoljno je da se samo na nekoj od njih nalaze virusi i bakterije i već imamo problem. (Pročitaj: 5 znakova da vam fali vitamin D)

Da ne bismo ugrozili organizam infekcijom, neophodno je da ruke peremo redovno i temeljno. Kada se nalazimo van kuće, topla voda nam nije uvek dostupna, pa smo često prinuđeni da ruke peremo i hladnom, koja se može negativno odraziti na naše zanoktice. Ukoliko je napolju prohladno ili vetrovito, koža oko nokatne ploče takođe može ispucati, pa i to može dovesti do stvaranja zanoktica. Sličnan problem javlja se i kad su temperature ekstremno visoke ili kad ruke peremo vrućom vodom. (Pročitaj: Kristen Bel pokreće liniju za negu kože na bazi kanabidiola)

Zanoktice, Lepota i zdravlje

Nastanak zanoktica mogu prouzrokovati i različite hemijske supstance koje sadrže sredstava za održavanje kuhinje i kupatila. Agresivni sastojci koje ovi preparati sadrže razjedaju epiderm isušujući kožu, pa ona počinje da se lista i tako se stvara idealno okruženje za razvoj bakterija. Da bismo to izbegli, najbolje je da pri upotrebi kućne hemije koristimo rukavice, koje će kožu fizički zaštititi od toksičnih jedinjenja.

Predupredite zanoktice

Pojavu zanoktica lako ćemo preduprediti i promenom jedne svakodnevne navike. Naime, većina ljudi kremu utrljava u kožu, ali ne i u područje oko noktiju. Pažljivom masažom učinićemo da koža tog dela bude dobro hidrirana. Namenski pravljene rukavice za hidrataciju, takođe, mogu biti od velike pomoći u prevazilaženju tog problema. One se stavljaju nakon nanošenja kreme i nose noću. Tokom spavanja, koža ruku apsorbuje hranljive supstance i postaje meka i nežna. Koža koja je dovoljno hidrirana neće pucati, pa samim tim neće nastajati zanoktice. (Pročitaj: Kako popraviti slomljeni nokat koji vas izluđuje)

Zanoktice, Lepota i zdravlje

Grickanje noktića je još jedna štetna navika koja, takođe, povećava mogućnost za nastanak ove neprijatne pojave. Ukoliko se zanoktica pak stvori, isecite je što bliže koži. Odolite iskušenju da je otkinete prstima i za sečenje zanoktice poslužite se obavezno makazicama. Ukoliko je upalni proces već počeo, najbolje bi bilo da posetite lekara, ili da se bar raspitate kod farmaceuta, jer će vam za saniranje infekcije možda biti neophodna antibiotska mast. (Pročitaj: Pružite svojoj koži negu koja joj je potrebna)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images