Znate li zašto se hemijski pilinzi smatraju kozmetičkim tajnim oružjem?

by | maj 3, 2022
hemijski pilinzi

Jeftiniji od lasera i efikasniji od vašeg svakodnevnog sredstva za čišćenje, hemijski pilinzi — bilo profesionalni ili DIY — mogu rešiti dugu listu problema s kožom.

Većina dermatologa slaže se s tim da je hemijski piling mnogo bezbedniji od ručnog pilinga. Prvi obnavlja kožu uklanjajući mrtve slojeve i prodirući u one dublje, kako bi stimulisao obnavljanje ćelija, očistio pore i pomogao drugim kozmetičkim proizvodima da budu efikasniji. Ručni piling podrazumeva upotrebu četke i pilinga, s ciljem fizičkog uglačavanja kože. Oba imaju svoje mesto u beauty rutini, a ništa se ne može porediti sa sjajem kože nakon pilinga.

HEMIJSKI PILINZI: Kratak vodič kroz svet ovih kozmetičkih sredstava

U SALONU

Članak se nastavlja posle reklama

ŠTA DA OČEKUJETE Profesionalni piling koji primenjuje dermatolog jači je od kućnih alternativa, što znači da pruža bolje i brže rezultate. Njegova primena traje samo pet do 10 minuta, a većina ljudi se odlučuje za tri do šest tretmana, najčešće u razmaku od dve do četiri nedelje. Eksperti predlažu praktikovanje godišnjeg pilinga kao vida održavanja, a osobe s masnom kožom mogu da tolerišu i njegovu češću upotrebu.

VREME ZA PAUZU Magija počinje da deluje čim aktivni sastojci dospeju na lice, ali vaša koža zapravo neće početi da se menja još 48 do 72 sata. Možda ćete odmah primetiti crvenilo koje će nestati tokom prvog dana, a mogli biste iskusiti i upalu i svrab (nalik opekotinama od sunca drugog i trećeg dana). Kada vaša koža počne da se „ljušti“, nemojte je guliti! To može prouzrokovati ranu koja bi se mogla inficirati.

REZULTATI Očekujte kožu koja je glatka na dodir, vidljivo svetlija i punija. Pore će se smanjiti, vaš ten biće ravnomerniji, dok će ožiljci izbledeti. Piling je, takođe, četvorostruka pretnja starenju kože. Pomaže u slučaju smeđih mrlja, finih linija, bora i opuštenosti.

Članak se nastavlja posle reklama

PROČITAJTE I…Najkraći put do bistavog tena: najbolji piling za vaš tip kože

KOD KUĆ

ŠTA DA OČEKUJETE „Uradi sama“ pilinzi odlični su za nedeljno resetovanje. Dolaze u nižim koncentracijama, tako da možete osetiti eventualno blago peckanje usled dejstva aktivnih sastojaka, ili apsolutno ništa. Ipak, ovi sastojci ne bi trebalo da se koriste svakodnevno, ili više od jednom nedeljno. U suprotnom, vaša koža izgledaće beživotno, suvo, a moguća je i pojava akni. Takođe, biće i više osetljiva na sunce.

Članak se nastavlja posle reklama

VREME ZA PAUZU Neće vam biti potrebno. Doduše, moguća je pojava crvenila koje nestaje za 10 minuta do pola sata (samo nanesite piling pre spavanja). Ostatak vaše beauty rutine treba da bude sveden na minimum i da se nastavi nakon najmanje 24 sata (bez upotrebe Rk retinoida).

REZULTATI Čak i nežni pilinzi stimulisaće proizvodnju novog kolagena i ponovni rast zdravih ćelija, što će rezultira glatkijom kožom i blistavim tenom. Naravno, ovi pilinzi jednostavno nikada neće biti tako jaki kao oni koji se primenjuju u salonu.

Članak se nastavlja posle reklama

lepotaizdravlje.rsOlena Ivanova, puhhha/iStock via Getty Images, PR