8. mart 2023: Uloga žena u modernom društvu

by | 8 marta, 2022
uloga žena u modernom društvu

Ovogodišnji Osmi mart odlučile smo da posvetimo važnoj temi: koja je uloga žena u modernom društvu? A evo i šta smo sve saznale. 

Međunarodni dan žena proslavlja se 8. marta, a svake godine, UN Women se udružuju, pod posebnom temom. Ove godine, fokus je „polna ravnopravnost danas, za održivije sutra“. Uz to, organizacija UN Women bavi se i prisustvom žena u oblasti zaštite životne sredine. Sve ovo nas je nagnalo da se zapitamo kakav je položaj žena u svetu danas?

Uloga žena u modernom društvu

Uz pomoć najnovijih podataka, razumemo vitalnu povezanost između polova i društvene jednakosti. Ono za šta se organizacija UN Woman ove godine bori jeste održiva, jednaka budućnost.

Žene i devojke imaju sve veći uticaj po pitanju rešenja klimatske krize, ali širom sveta žene sve više zavise od sve manje prirodnih resursa (hrana, voda i gorivo). Pripadnice nežnijeg pola nose ogromno breme klimatskih promena, ali su u isto vreme važne u procesu rešenja ovih problema.

Bez inkluzije polovine svetske populacije, gotovo je nemoguće pronaći rešenja za održivu planetu i za jednakost polova, navode iz ogranizacije.

Stoga, brojne organizacije su odlučile da finansiraju globalne projekte koje za cilj imaju rešenja klimatske krize, povećanje ženskih vođa u zelenoj ekonomiji, izgradnja ženske otpornosti na klimatske promene i povećanje podataka o samoj jednakosti polova u ovoj sferi delovanja.

Pročitajte i… Zašto slavimo Dan žena?

Cilj je da postignemo ravnopravnost polova i da osnažimo žene u kontekstu klimatskih promena, životne sredine i rizika od katastrofa, navodi se u saopštenju UN Women.

I dok čekamo da vidimo šta će nam 2022. godina doneti po povom pitanju, osvrćemo se na sva dostignuća žena u svetu tokom prethodne godine.

2021: Najveći trenuci borbe za ravnopravnost polova

Donošenje odluka

Tokom 2021., čak osam zemalja je na najviše državne funkcije stavilo upravo žene. Tako na primer, u Estoniji na samo čelo države došla je žena, dok je u Moldovi pripadnica nežnijeg pola dobila ulogu premijerke. Još jedno veliko dostignuće postigla je Nadžla Buden, koja je postala premijerka Tunisa i prva žena koja vodi neku arapsku državu.

Pravo i politika

Španija je pooštrila zakone koji se tiču seksualnog napastvovanja i silovanja. U njemu su navedene i tačke koje se tiču maltretiranja na javnom mestu (poput dobacivanja i sl.) i pravne posledice takvog ponašanja. Isto tako, u Libanu su donete nove legislative koje zabranjuju maloletnička venčanja.

Nauka i tehnologija

Tokom pandemije koronaviursa, žene su bile na prvoj liniji fronta (medicinske sestre), ali su vodile i u oblasti istraživanja i inovacije.

Od tinejdžerke Anike Čebrolu, koja je otkrila molekul koji bi mogao da pomogne u lečenju Covid-a 19. preko pregršt drugih žena koje su doprinele otkrivanju vakcina protiv ovog virusa.

Kompanijski odbori

Nasdak, američka multinacionalna kompanija za finansijske usluge (koja upravlja s tri berze u SAD i sa sedam evropskih berzi) donela je istorijsku odluku. Naime, u svakom od odbora direktora mora biti makar jedna pripadnica nežnijeg pola. Ova politika predstavlja ogroman korak u vođstvu kompanija privatnog sektora u svetu.

Olimpijada

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, održanim na leto 2021., 49% učesnika bile su žene. Ovo čini prošlogodišnju Olimpijadu takmičenjem u kojem je bila prisutna najveća jednakost polova dosad.

Umestost i zabava

Prvi put posle 200 godina, muzej Rajks u Amsterdamu doneo je odluku da će tri slike ženskih umetnica iz 17. veka biti deo stalne postavke. Tako su sada Džutid Lejster, Gesina ter Boch i Rahel Rojh postale prve tri dame čija su umetnička dela deo standardne postavke ovog čuvenog muzeja.

Ženska ravnopravnost Lego igračaka

Iz Lega su najavili da će svoje čuvene kockice prestati da etiketiraju „za devojčice“ i „za dečake“. Isto tako, najavili su da će proširiti raznovrsnost karaktera i uloga koje predstavljaju u svojim igračkama, u nadi da će svako dete moći da se identifikuje.

Nismo daleko dogurale, moramo priznati, ali čini se da nam predstoji još mnogo borbi. Ipak, ne dajte da vas to obeshrabri.

I srećan vam Dan žena, drage dame!

lepotaizdravlje.rs