Da li nam je pandemija uništila prijateljstva?

Pandemija koronavirusa promenila je svet, a kako je uticala na naš društveni život?

by | 10 marta, 2021

U martu obeležavamo godinu dana otkako je počela pandemija Covida-19. Virus je promenio naš svet na svim nivoima – fizički, emotivno i mentalno. Ali to već sve znate…

Svako je imao svoje verzije pandemije i potpunog zatvaranja. Uprkos životnim promenama s kojima smo se suočili, prazan društveni kalendar i monotonija dnevne rutine doveli su do transformacije nas samih, naših stavova, ali i naših prijateljskih odnosa. (Pročitajte i… Zašto su dobra muško- ženska prijateljstva?)

Ipak, iz svega ovoga treba izvući važnu lekciju: sami smo sebi najbolji prijatelji. Ali to ne znači da treba u potpunosti da zaboravimo i na druge. U nastavku saznajte kako da vratite izgubljena prijateljstva i “zahladnele odnose” do kojih je došlo tokom pandemije.

Koronavirus i društveni život: Kako ponovo stupiti u kontakt sa prijateljima?

1. Nemojte se ustručavati da napravite prve korake u ponovnom uspostavljanju kontakata s prijateljima. Kada to učinite, pitajte ih kako su i zaista ih slušajte.
2. Razmišljajte o tome čime se vaši prijatelji bave i u skladu s tim organizujte druženja. Svako ima drugačije radno vreme, pa u zajedničkom dogovoru osmislite dan kada ćete se videti. Ukoliko je pak nemoguće da se vidite uživo, uvek su tu video-pozivi.
3. Isplanirajte aktivnost kojoj ćete se radovati unapred. To može biti odlazak na pešačenje, šetnja kejom ili pak piknik u parku. Kada s nekim planirate unapred, šaljete poruku da vam je to prijateljstvo važno i da želite da traje.
4. Pošaljite prijateljima mali znak pažnje. To ne mora biti nešto skupoceno, i čestitka ili smešna poruka na Vajberu biće sasvim dovoljno da im date do znanja da mislite na njih.

Imajte na umu da će pandemija proći, a da će možda biti nemoguće vratiti neka izgubljena prijateljstva. Nemojte dozvoliti da do toga dođe!

lepotaizdravlje.rsEdward Jenner via Pexels