Četiri razloga zašto imate puno prašine u kući

by | jun 16, 2024
Četiri razloga zašto imate puno prašine u kući

Neke kućne aktivnosti mogu delovati beskorisno i zaista zamorno, poput brisanja prašine. Bez obzira na to koliko ozbiljno pristupate čišćenju, prašina se uvek vraća. Važno je znati razlog zašto se prašina u vašem domu može pojavljivati češće nego obično.

Rešite se prašine: Razlozi zašto je u vašem domu stalno prašnjavo

Retko brisanje prašine

Nažalost, ovaj sloj prašine će se nastaviti gomilati dok se nešto ne preduzme. Nedeljno čišćenje je idealan raspored za brisanje prašine pod uslovom da koristite kvalitetnu mikrofiber krpu za vlažno čišćenje i da je povremeno menjate novom. „Mikrofiber uklanja do 99 procenata bakterija sa bilo koje površine i može se koristiti bez oštećenja laka na nameštaju“, objašnjava stručnjak za čišćenje. Kao srećni vlasnik takve krpe, samo se uverite da krpa nije previše vlažna, kako na nameštaju ne bi ostale vidljive mrlje.

Osim toga, stručnjak preporučuje brisanje prašine u sobi od vrha ka dnu. Na taj način, sve čestice prašine će pasti na pod, pa ih možete jednostavno usisati ili obrisati.

Članak se nastavlja posle reklama

Loš protok vazduha

U kućama sa lošom cirkulacijom vazduha prašina se taloži češće nego u drugim domovima. Pored otvaranja prozora kako biste pustili malo svežeg vazduha, nemojte zaboraviti uključiti ventilator ili klima uređaj, prethodno obrisavši prašinu sa nameštaja kako biste izbegli raspršivanje čestica prašine po celoj kući.

Spoljni faktori

Kada dođete kući, na vašoj odeći i obući verovatno se već nalaze spoljni faktori kao što su polen, prljavština i drugi zagađivači. „U područjima sa intenzivnim saobraćajem, poput metroa ili pored puta, obično se brzo nakuplja prašina. Nemojte se čuditi ako jedna vožnja izazove da donesete kući mnogo nevidljive prašine na sebi“, kaže stručnjak. Gumeni otirač u predsoblju može pomoći da se deo prašine skine sa đonova, ali idealno je što češće prati stvari nakon čak i kratkog boravka napolju.

Promaja može biti uzrok za puno prašine u kući

Obično razgovaramo o nedostacima kuća sa promajom sa stanovišta energetske efikasnosti (ili njenog nedostatka), ali promaja koju stvaraju prozori i vrata takođe može doprineti problemu sa prašinom. „Proverite sve vrata i prozore u vašoj kući kako biste se uverili da su pravilno zapečaćeni“, savetuje stručnjak. U suprotnom, prašina će doslovno ulaziti kroz postojeće pukotine.

Članak se nastavlja posle reklama

Uzimajući u obzir ove faktore, možete značajno smanjiti količinu prašine u svom domu i učiniti ga čistijim i zdravijim mestom za život.

Borjana Božić cottonbro studio/pexels.com