Kako se rešiti neprijatnog mirisa iz frižidera?

by | januar 15, 2023
Alergija na hranu

Svi smo se susretali sa tim da osetimo neprijatan miris iz frižidera. Onda se borimo sa tim da otkrijemo odakle miris dolazi. Skoro ispraznimo fižider, a miris i dalje ostaje i onda ne znamo kako da se rešimo ovog mirisa. Kako se rešiti neprijatnog mirisa iz frižidera?

Saveti: Kako se rešiti neprijatnog mirisa iz frižidera?

 

Uzroci neprijatnih mirisa

Uzroci neprijatnih mirisa u frižideru mogu se pojaviti ili zbog pokvarene ili zbog previše mirisne hrane. Međutim, ako se ništa ne preduzme, ovaj se miris može predugo zadržati. Prvenstveno morate ukloniti izvor mirisa što su vrlo verovatno proizvodi sa isteklim rokom trajanja.  Nakon što ih izbacite iz frižidera, detaljno ga očistite.

Drugi razlog može biti blokada u odvodu. Ovo se događa u frižiderima koji imaju sistem za odmrzavanje kap po kap. Ako tamo uđu mrvice ili komadići hrane, rupa će se začepiti i proizvesti neprijatan miris. Uklonite komadić pamučnim štapićem ili četkom. Ubacite vodu u špric i očistite kanal pritiskom.

Nekad uzroci mogu biti zbog gumene zaptivke koja aktivno upija mirise. A neki noviji frižideri imaju specifičnu aromu masti, metala i plastike, pa je stoga potrebno da se operu pre upotrebe. A jedan od posebno loših situacija jeste miris plesni. To se dešava kada ventilacija ne radi ispravno ili je temperatura pogrešno podešena pa se miris plesni javlja zbog previše visoke vlažnosti (visoka temperatura).

Kako se rešiti neprijatnog mirisa iz frižidera?

 • Uklonite svu hranu iz frižidera
 • Odmrznite električni uređaj ako je opremljen sistemom „no frost“ ili ga isključite.
 • Izvadite sve delove koji se mogu ukloniti (fioke i police)
 • Operite prostor toplom vodom
 • Isperite odvodni kanal i uklonite blokadu u drenažnom otvoru
 • Nakon mokrog brisanja, obrišire sve delove papirnim ubrusima
 • Ostavite vrata otvorena nekoliko sati ili više
 • Vratite sve police u frižider, potom i hranu. Uključite frižider.

 

Kako se rešiti neprijatnog mirisa iz frižidera?

dmitriymoroz/GettyImagesPlus

Šta može dodatno pomoći u neutralizaciji mirisa?

Sirćetna kiselina: Sirće se pomeša sa vodom u jednakim razmerama, frižider se obriše krpom natopljenom u rastvor i osuši. Ovime ne treba brisati gumene delove jer oni onda pucaju i propadaju.

Sok ili limunska kiselina: Limunov sok ili kiselina se uspešno bore i sa upornim mirisima i sa žutim mrljama. Jedna kesica limunske kiseline je dovoljna za količinu od 5 litara tople vode. Možete natopiti krpu sa rastvorom ili naprskati frižider sprejom, pa ga prebrisati.

Hidrogen: On uništava samu buđ, spore gljivica i truležne bakterije. Za čišćenje uzmite 3% rastvor, navlažite sunđer, obrišite unutrašnje i spoljašnje površine. Ovo važi za bele aparate, jer hidrogen može da izbeli tamne modele.

Germicidna lampa: UV uređaj ubija štetne mikroorganizme i gljivice koji su glavni izvor neprijatnog mirisa. Isperite frižider čistom toplom vodom,držite lampu na udaljenosti od 1-2 metra pola sata.

Kako se rešiti neprijatnog mirisa iz frižidera?

Everyday better to do everything you love/GettyImagesPlus

Kako se rešiti neprijatnog mirisa iz frižidera: Prirodni i lako dostupni aromatizeri

Kora od citrusnog voća: Mirisna kora mandarine, narandže i limuna mogu da pomognu. Bilo bi dobro da bude bez pulpe kako ne bi trulila. Čim se kora osuši zamenite je za novu. Međutim, dobro uklanja mirise ribe i mesa, ali se neće nositi sa starim.

So ili soda bikarbona: Sredstva koja ima svaka domaćica su veoma pogodna. U obzir dolaze i šećer, brašno, senf u prahu. Bilo koju od obih supstanci stavite u šolju i u frižider. Oni pomažu u absorbovanju mirisa. Menjajte ih 1-2 puta nedeljno.

Mlevena kafa:Kafa se često koristi za aromatizovanje prostora. Stavite je u tanjir i postavite u frižider. U početku će mirisati za sebe, a zatim će početi da upija.

Zrna pirinča: Pirinač veoma uspešno upija mirise i vlagu. Dodajte i malo žitarica u činiju i ostavite je tamo gde su namirnice najoštrijeg mirisa. Menjajte ga 1-2 puta nedeljno.

Kurkuma: Takođe se mala količina ssipa u posudu i stavlja na policu. Ona uništava loše mirise i bakterije, a za aromu možete dodati  i navlaženu krpu ekstraktom vanile koju treba da ostavite u frižider.

Preventivne mere

 • Čuvajte hranu oštrog mirisa u hermetički zatvorenim plastikama ili ih umotajte u foliju
 • Proveravajte zalihe u fružideru nekoliko puta nedeljno
 • Da biste sprečili pojavu buđi, provetrite frižider svake 3-4 nedelje
 • Ne stavljajte tooplu hranu u frižider
 • Brišite gumene zaptivke, ali pazite da ih ne oštetite
 • Pazite da ne zapušite odvod kojim ističe odmrznuta voda

 

U svakom slučaju, ako se nađete u ovom problemu rešenja postoje. Pazite na hranu i pravilno održavajte uređaj. Nadam se da nećete morati ponovo da tražite odgovore na temu: Kako se rešiti neprijatnog mirisa iz frižidera?

AndreyPopov/GettyImagesPlus