Šta uraditi da bi buket cveća duže bio svež?

Buket cveća je jedan od najuniverzalnijih poklona. Iz iskusva znamo da oni brzo venu. Ovde možemo saznati kako da buketu produžimo svežinu. 

by | januar 24, 2023
buket cveća

Buket cveća je jedan od najuniverzalnijih poklona za datume kao što su Dan zaljubljenih, Osmi mart, rođendani, godišnjice… Nažalost, iz iskusva znamo da oni brzo venu. Ovde možemo saznati kako da buketu produžimo svežinu.

Kupujte samo sveže cveće

Iako nekada izgleda snažno i sveže, sveće može biti tretirano da samo tako izgleda. Srećom, to se lako može proveriti. Na mestu gde počinje pupoljak pritisnite stabljiku. Ukoliko je ovaj deo mekan – cvet je star, ukoliko je tvrd – cvet je svež.

buket

MaskaRad/GettyImagesPlus

Ne dozvolite da cveće bude na mrazu

Kada je vreme hladno, buket uglavnom bude umotan u papir ili novine. Na ovaj način on se štiti od vetra. Kada vam neko pokloni cveće, nemojte ga odmah odmotavati. Neka bude neko vreme – deset do petnaest minuta na sobnoj temperaturi.

Buket cveća ne sme biti bez vode

Kada kupujete buket na poklon, zamolite cvećara da umota stabljike vlažnom krpom. Što duže dopustite da cveće bude bez vode, buket će kraće trajati.

Vazu napunite pravilno

buket cveća

MaskaRad/GettyImagesPlus

Neki cvećari savetuju da se vaza opere sapunom i da se u nju sipa hladna prokuvana voda, dok drugi tvrde da je voda sa česme bolja. Postoji jedna stvar u kojoj se svi slažu: tečnost svakog dana treba menjati. Svaka stabljika bi trabala biti u vodi.

Jedino prolećno cveće, kao što su lale ili zumbuli vole ledenu tečnost.

Svaki put kada promenite tečnost, osvežite krajeve stabljika

Biljke sa tvrdom stabljikom, na primer ruže, orezuju se ukoso. To bi trebalo da se radi makazama ili oštrim nožem.

Poprskajte lišće

U toploj i suvoj prostoriji, cveće brže gubi svežinu. Kada poprskamo lišće, time možemo produžiti njegovo trajanje. Treba voditi računa da se poprska samo lišće, a ne na pupoljke i latice. Beli cvetovi su posebno osetljivi na tečnost.

Vaza ne bi trebala biti na suncu ili pored voća

Kada bi buket ostao na suncu, mogu se desiti opekotine na laticama. Kada cveće stoji pored paradajza, banana, jabuka ili breskvi, možete ubrzati sazrevanje cveća. Na to utiče etilen koji ovo voće proizvodi.

Kupite top dressing

Svaka cvećara ima prah za sveže rezano cveće.  Ovaj prah hrani biljke i time pomaže da buket cveća traje duže. Neki cvećari buketu dodaju i po kašiku šećera u vazu.

Narodni lekovi

Kada su u pitnanju narodni lekovi sve se svodi na to da aditivi pomažu u ubijanju bakterija koje ubrzavanju propadanje. Neki narodni lekovi zaista pomažu,a neki se nisu pokazali kao korisni.

1.Ruže se zovu i pijanice jer je dobro da stoje u vodi u koju je dodata kašika votke.

2. Aspirin, ali i sirće, soda, aktivni ugalj, kalijum permanganat dezinfikuju vodu i time mogu produžiti svežinu buketa.

3. Ukoliko u vodu dodate sodu, cveće može biti sveže i do dve nedelje.

4. Ako biste u vodu ubacili bakarni novčić on bi mogao da doprinese svežem i veselom izgledu biljaka. Razlog za to je oksidacija bakra koji usporava rast bakterija.

 

 

 

Jovana JevtićLiudmila Chernetska/GettyImagesPlus