Upoznajte najzdravije sobne biljke: Čiste vazduh i uklanjaju toksine

Da li ste znale da je kućna paprat stvorena da vas čuva od migrene, a da fikus neutrališe sve otrove iz sredstava za čišćenje?

by | april 21, 2024
najzdravije kućne biljke

Sobne biljke imaju tu moć da uklone toksine i vaše okruženje učine zdravijim. Ovo su najzdravije sobne biljke

Najzdravije sobne biljke imaju tu moć, ne samo da održavaju nivo kiseonika u vašem stanu, već i da vazduh očiste od buđi, toksina i osiguraju mu odgovarajuću vlagu. Zahvaljujući sobnim biljkama, možete smanjiti astmatične napade, olakšati probleme sa disanjem i ublažiti migrene.

Najzdravije sobne biljke:

Ovih sedam biljaka lako se održavaju, ne zahtevaju puno više nege od pukog zalivanja i dovoljno sunčeve svetlosti. Pa, ipak, one će vam višestruko vratiti. Ne samo da će stan izgledati bolje, već će biti i zdraviji. 

Bršljan

Ova puzavica je odlična ako želite da smanjite buđ u kući ili da sprečite njeno stvaranje. Pritom, lako se održava: zemlja u saksiji neka je vlažna i ograničite izlaganje suncu na četiri sata dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

Fikus

Osim što izuzetno dobro izgledaju u dnevnom boravku, fikusi (u svetu znani kao kaučukovo drvo) neutrališu toksine u vazduhu. Ova biljka može da apsorbuje formaldehid iz vazduha. Zašto je to važno? Zato što se formaldehid nalazi u skoro svim sredstvima za čišćenje. Kako se fikus neguje znaju sve naše bake i poneka mama. Važno je samo da mu brišete lišće vlažnom krpom, kako bi pore bile stalno otvorene i on obavljao važan posao u vašem domu.

Kućna paprat

Ni ova biljka nije neosnovano imala veliku popularnost. Ove biljke brinu se da vam u kući ne bude presuv vazduh. Na taj način pomažu vam da bolje spavate i spasavaju vas užasnih migrena. Ujedno, imaju tu sposobnost da uklanjaju ozbiljne otrove. Uz pomenuti formaldehid, kućna paprat neutrališe i ksilen i toluen, rastvarače koji su u čestoj upotrebi.

Članak se nastavlja posle reklama

Palmica

Ova kućna biljka bila je neizmerno popularna krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Ne bez razloga. Godine 1989, NASA je obznanila istraživanja koja pokazuju da je ova biljčica najmoćnije oružje za prečišćavanje vazduha u kući.

Članak se nastavlja posle reklama

Mesečev cvet

Ovaj ljiljan nije samo lep. On može filtrirati benzen, formaldehid, tri-hloroetilen (TCE), ksilen, toluen i amonijak iz vazduha u zatvorenom. To znači da vas čuva od glavobolje i respiratornih problema. Mesečev ljiljan može da ukloni i buđ iz vazduha, što je značajno za sve one koji imaju astmu. Može se čak postaviti u kupatilo, da spreči nastanak plesni.

Dracena

Još jedna biljka koja je rado viđena na ovim prostorima, a neverovatno je dobar prečistač vazduha. Uklanja gotovo sve toksine, a njen list služi za pravljenje holističkih lekova. Ipak, pažnja – njeni se listovi ne smeju jesti, niti unositi oralno.

Članak se nastavlja posle reklama

Filadendron

Ovo je biljka koja uspeva uz tek malo nege i nezavisno od mesta na koje je postavite u kući. Odlična je za uklanjanje toksina i plesni iz vazduha.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

lepotaizdravlje.rsPIKSEL/Getty via Guliver